open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Kamp boraca poziva delegate Doma naroda FBiH da usvoje izmjene Zakona o PIO-u
Udruženje demobilisanih branilaca-veterana Armije RBiH Kamp boraca Kantona Sarajevo poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da na današnjoj sjednici usvoje izmjene Zakona o PIO-u identične onima koje su prethodno usvojene na Zastupničkom domu FBiH.
30.09.2021. u 11:10
get url
text

- Pozivamo vas da na sjednici zakazanoj za 30. septembar usvojite Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Zastupnčki dom Parlamenta FBiH 27. jula ove godine i na taj način na djelu pokažete da ste istinski opredijeljeni za rješavanje ovog problema. Pozivamo delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da pomognu da se prema boračkoj populaciji ispravi nepravda - stoji u saopćenju Kampa boraca. 

Izmjenama Zakona o PIO-u se traži da se jedna godina u odbrani zemlje borcima sa dosadašnjih pola boda, vrednuje sa jednim bodom. Zatim, traži se ukidanje ograničenja po osnovu godina života, a kojima je sada definisano da se poseban staž pri odlasku u starosnu penziju može koristiti tek nakon navršenih 62 godine života. Ukinulo bi se i umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.