open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Kamp Lipa: Postoje značajni rizici za ljudski život i širenje zaraznih bolesti
Uposlenici Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona posljednji put su kontrolu higijensko-epidemiološkog stanja u improviziranom kampu Lipa obavili 31. decembra i stanje tada nije bilo zadovoljavajuće. 
04.01.2021. u 15:43
get url
text

Kako su nam potvrdili iz Zavoda, oni su u ranijem vremenskom razdoblju redovno posjećivali kamp Lipa i uzimali uzorke hrane i vode za analizu. 

- Radili smo redovnu mjesečnu kontrolu, a 31. decembra 2020. je bila naša posljednja posjeta. Tada taj kamp praktično nije više ni postojao, bio je jedan šator. Higijensko-epidemiološki uvjeti su nezadovoljavajući, tako da smo tu ocjenu proslijedili Ministarstvu zdravstva USK i Danskom vijeću za izbjeglice (DCR) - kazali su. 

Istakli su da je i bilo za očekivati da higijensko-epidemiološći uvjeti neće zadovoljiti, budući da je kamp potpuno bio devastiran. 

- Dok je bilo sve normalno, tada smo uzimali uzorke hrane i vode, redovno smo radili te kontrole. Sada to nije bilo moguće učiniti. Mi ćemo i dalje nastaviti raditi analize i kontrole uvjeta u kampu jer naš zadatak je prevencija - dodali su iz Zavoda za javno zdravstvo USK. 

VEZANI TEKST - Četvrti dan odbijaju hranu: Mnogi migranti bi jeli, ali ostali iz kampa im ne daju da uzmu obrok

Iz Danskog vijeća za izbjeglice (DCR) jučer su naveli da ni nakon 10 dana koje provode u nemilosti, na otvorenom, migranti i tražioci azila na lokaciji Lipa nemaju odgovarajući smještaj, uvjete za održavanje osnovne higijene.

- Čak je i Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona izvršio procjenu lokacije Lipe zaključivši da nedostaju bilo kakvi sanitarni i higijenski uvjeti, što onemogućava monitoring javnog zdravlja. Postoje i značajni rizici za ljudski život, kao i za širenje zaraznih bolesti, crijevnih zaraznih bolesti, hipotermije i ozeblina, tjelesnih povreda, te mogućnost izbijanja COVID-19. Ovim ljudima je hitno potrebno osigurati minimalnu zaštitu i zdravstvene uvjete na lokaciji Lipa - naveli su iz DCR na svojoj Facebook stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.