open-navfaktor-logo
search
Deseti put
Kanada: Hamilton se sjeća žrtava genocida u Srebrenici
Uoči 11. jula, dana koji je Rezolucijom Kanadskog parlamenta proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, historijski zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljene zelenom bojom u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK). 
11.07.2023. u 08:04
get url
text
Kanada, grad Hamilton, Srebrenica
Kanada, grad Hamilton, Srebrenica

Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici". Historijski elektronski simbol Hamiltona je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji, bojama Cvijeta Srebrenice, u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarbol ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U poruci bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu gradonačelnica Andrea Horwath je napisala:

- U ime grada Hamiltona izražavam svoje najdublje saučešće bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu, ali i širom svijeta povodom 11. jula koga komemorišemo kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Danas obilježavamo 28. godišnjicu masakra u Srebrenici 1995. godine, u kojem je više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka odvojeno od svojih porodica i ubijeno samo zato što su muslimani. Nikada nam nije bilo važnije da se prisjetimo ovih užasnih djela genocida i ponovo se opredijelimo da nikada više ne dozvolimo da se dogode ovakvi zločini.

Postoji samo jedan veći zločin od samog čina zločina: to je kada se o zločinu šuti. Mi nećemo da šutimo, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.