open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Kandić: Presudom smo bliži potpunijoj istini o odgovornosti Srbije
Utvrđivanje onog što se događalo u Bosanskom Šamcu je najjači utisak za Natašu Kandić, kooridnatorku REKOM-a, nakon izricanja prvostepene presude Stanišiću i Simatoviću.
30.06.2021. u 17:46
get url
text

Prvostepenom presudom su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franko Simatović, komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu. Oslobođeni su krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj.

Kandić je kazala da je sud, utvrđujući da je izvršavanje progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja u Bosanskom Šamcu bilo organizovano, glavnu odgovornost pripisao Službi državne bezbednosti Srbije, piše Slobodna Evropa.

- Sada nema izgovora da se Slobodan Milošević ne nalazi na listi među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata i da su Stanišić i Simatović doprinijeli ostvarenju ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata - stvaranju homogenih srpskih teritorija bez stanovništva koje pripada nekim drugim nacionalnim grupama - rekla je Kandić za RSE.

- Sa ovim činjenicama smo bliže toj jednoj potpunijoj istini i tome šta se događalo i u Bjeljini, Zvorniku, Sanskom Mostu i Doboju, a posebno u Bosanskom Šamcu - dodala je Kandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.