open-navfaktor-logo
search
Pravda nije zadovoljena
Kandić za Faktor: U Srbiji ratni zločinci postaju eksperti, Đukić koji je osuđen za masakr u Tuzli slobodno šeta Beogradom
Dok su u ponedjeljak, na 25. godišnjicu, roditelji, braća i sestre oplakivali 71 žrtvu masakra na Tuzlanskoj kapiji, presuđeni za ovaj gnusni ratni zločin nad mladošću Bosne i Hercegovine, general Vojske RS-a i bjegunac od pravde Novak Đukić vjerovatno se slobodan šetao Beogradom.
27.05.2020. u 09:04
get url
text

Podsjetimo, Đukić je 12. juna 2009. osuđen na 25 godina zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173 Krivičnog zakona BiH. On je proglašen krivim zato što je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske RS-a, naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen da granatira grad Tuzlu koji je u to vrijeme Rezolucijom UN broj 824 od 6. maja 1993. godine bio proglašen zaštićenom zonom. Jedan artiljerijski projektil pogodio je uži lokalitet centra grada zvani Kapija, pri čemu je smrtno stradalo 71 lice, uglavnom starosti oko 20 godina, a ranjeno je više od 100 lica.

Otišao na "liječenje" u Srbiju i izbjegao zatvor

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. kaznu Đukiću smanjio na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. I na tome je stalo. Niti je Đukić izručen BiH, niti je u nekom od srbijanskih zatvora na izdržavanju kazne.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, sumnja da će uskoro pravda biti zadovoljena jer vlast u Srbiji posljednjih godina svjesno ne ispunjava svoje obaveze.

- Đukić slobodno i sigurno živi u Beogradu i to je najdrastičniji primjer da Srbija ne poštuje preuzete obaveze. On je osuđeni ratni zločinac u bijegu koji se ne skriva, što je žalosno. I u Srbiji smo se sjetili nedužnih žrtava masakra u Tuzli, ali je bilo i onih Đukićevih branilaca koji su ponavljali da granata nije ispaljena s položaja VRS-a. Oni su u međuvremenu radili nekakve rekonstrukcije događaja I tvrde da je Đukić nevin. Zaboravljaju da su u stvaranju "nekih novih istina", u toj propagandi, preskočili da se o svakoj novoj činjenici, ako postoji, može odrediti samo sud – kaže Kandić za Faktor.

Sve se dešava uz blagonaklonost vladajuće politike u Beogradu

Prema njenim riječima, Đukićevo izmicanje pravdi je posljedica ukupnog političkog ambijenta u Srbiji.

- Srbija šuti, ne prihvata odgovornost. Štaviše, na javnoj sceni imamo mnogo osuđenih za ratne zločine, čak i na pozicijama eksperata. Nijedan osuđeni ratni zločinac nije se promijenio, niko se od njih nije pokajao. Oni su, kako to naglašavaju, glas naroda. Sve se to dešava uz blagonaklonost vladajuće politike u Beogradu. Zato, s velikom zabrinutošću, ističem da je u Srbiji na sceni jačanje nacionalizma, govora mržnje, što ima snažniju dimenziju nego devedesetih godina. Ovdje je trend nekih novih istina, revizionizam je proces koji traje već godinama, dovoljno se sjetiti rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića, i to je uznemirujuće. Ipak, postoji izlaz. Vjerujem da će se za neko vrijeme, recimo za deset godina, pamtiti samo sudske presude – istaknula je Kandić.

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, ponovio je da Srbija u skladu s preuzetim obavezama ima samo dva izbora.

- Srbija treba da izruči Đukića ili da preuzme izvršenje kazne i smjesti ga u zatvor. Međutim, Srbija nikada nije izvela Đukića pred sud, što je dio procedure. Uvijek kada bi se zakazalo ročište, on bi se iznenada razbolio. Nema dilema, štiti ga državni sistem, to je politika Srbije – kazao nam je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.