open-navfaktor-logo
search
Neposredna pogodba
Kanton prodaje zemljište kompaniji Avaz: Priprema za izgradnju drugog tornja
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra prijedlog odluke za davanje saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine putem neposredne pogodbe sa Društvom za izdavačku i štamparsku djelatnost Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo.
12.11.2020. u 15:40
get url
text

Kako je za Faktor pojasnio Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, radi se o redovnoj proceduri kako bi vlasnik zemljišta Avaz-roto press otkupio oko 140 kvadrata i oblikovao građevinsko zemljište.

- Zavod za izgradnju KS prodaje komadić parcele Avazu kako bi Avaz mogao formirati građevinsku parcelu. To je redovna procedura, Zavod za izgradnju da materijal na Vladu koji dalje ide na Skupštinu. Iznad Avaza ima klizište koje Kanton nikada kroz desetljeće nije riješio i kada se radio prvi Avaz Twist Tower ja sam projektovao kompletnu dokumentaciju, te smo radili i sanaciju klizišta iznad Avaz Twist Towera. Dio koji se tada radio, zemljište je bilo u vlasništvu Općine Centar i Avaz je investirao u sanaciju tog dijela klizišta. Na drugom dijelu na sjevernoj strani, zemljište je u vlasništvu Zavoda za izgradnju koju Avaz treba da sanira po istom principu, odnosno Avaz kao investitor ulazi u to iako nema razloga. Da bi mogao to da uradi, traži da objedini građevinsku parcelu za kompletan potez – pojasnio je Kapidžić.

Pojasnio je da će se na tom lokalitetu u budućnosti graditi i drugi R Tower koji je planiran urbanističkim planom iz 2007. i 2008. godine.

- Ja sam natjerao investitora da se taj dio otkupi jer taj zid ide kroz njegovu zemlju i kroz zemlju Zavoda za izgradnju. Na tom dijelu i da se ne radi ništa, treba da se riješi klizište, a u budućnosti će se graditi drugi toranj. To je jedinstveni objekat, sastavljen iz dvije kule. Sada se tek ulazi u proceduru, da bi se uopće moglo doći do odobrenja za građenje – kazao je Kapidžić.

Kapidžić kaže da se sa gradnjom tornja ne može početi prije proljeća ili ljeta kada bi trebao biti završen tehnički dio, a da realizacija cijelog projekta zavisi od investitora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.