open-navfaktor-logo
search
Informacija Ureda
Kanton Sarajevo: 989 nosilaca javnih funkcija prijavilo 177 miliona KM imovine i prihode od 27 miliona KM
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 27. juli bit će razmatrana i Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo koju je sačinio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.
13.07.2022. u 11:01
get url
text

- U periodu od januara do juna ove godine Ured je zaprimio 989 prijava imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo po svim osnovama – preuzimanje dužnosti, godišnje prijavljivanje imovine, poslije završetka dužnosti i na zahtjev Ureda - navodi se u Informaciji.

Svoju imovinu prijavilo je 285 izabranih dužnosnika među kojima su zastupnici u Skupštini KS, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i vijećnici u općinskim vijećima na teritoriji Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o nosiocima izvršnih funkcija, 702 su prijavila svoju imovinu. To su premijer, ministri, gradonačelnik, općinski načelnici, rektor Univerziteta u Sarajevu, direktori, izvršni direktori, pomoćnici direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija...

Svoju imovinu prijavila su samo dva savjetnika.

Ukupna prijavljena imovina 989 nosilaca javnih funkcija iznosi 177.078.889 KM.

Nosioci izvršnih funkcija prijavili su nepokretnu imovinu u vrijednosti od 122.876.418 KM, a izabrani zvaničnici u vrijednosti od 54.030.471 KM. Vrijednost imovine koju su prijavila dva savjetnika je 172.000 KM.

Nosioci javnih funkcija dužni su navesti i podatak o izvoru i visini godišnjih novčanih prihoda u zemlji i inostranstvu. Ukupni godišnji prihodi koje su prijavili u izvještajnom periodu iznose 27.259.084 KM.

Nosioci javnih funkcija poslali su i 976 prijava imovine za bliske srodnike.

Po zakonu bliskim srodnikom smatraju se bračni i vanbračni drug, dijete, majka, otac, usvojilac i usvojenik nosioca javne funkcije.

U toku ove godine, Ured za borbu protiv korupcije izdao je 47 prekršajnih naloga. Novčanu kaznu su platile 22 osobe, dok je 16 zatražilo sudsko odlučivanje. Ostalih devet osoba je prekoračilo rok za plaćanje 50 posto kazne, kao i za traženje sudskog odlučivanja, te im je izrečena kazna uvećana za 20 KM.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.