open-navfaktor-logo
search
Sve škole spremne
Kanton Sarajevo: Oko 4.000 prvačića će 1. septembra smjelo zakoračiti u svijet obrazovanja
Drugi upisni rok za prijem prvačića u školama Kantona Sarajevo bit će okončan do kraja augusta. Roditelji do kraja ove sedmice imaju priliku da upišu svoje mališane u prvi razred, kako bi 1. septembra spremno zakoračili u svijet obrazovanja.
24.08.2022. u 10:23
get url
text

Pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS Nihada Čolić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u prvi razred u pojedinim općinama, ipak analize iz prvog upisnog roka pokazuju da nije bilo značajnijih razlika u upisu u odnosu na prošlu školsku godinu, ukupno oko 4.000.

Možemo konstatovati, kazala je Čolić, da postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u općini Stari Grad, dok je najveći broj upisa na području općina Novi Grad, Ilidža i Novo Sarajevo.

- Ohrabruje i što zbog nedostatka učenika nijedna škola nije zatvorena. Čak je otvorena jedna nova škola u naselju Šip – rekla je Čolić u izjavi za Fenu.

Sve škole su kadrovski spremne za prijem prvačića, dodala je, a nastavnici su već u učionicama i pripremaju svečanost i dobrodošlicu prvačićima.

Ove godine Kanton Sarajevo finansira kupovinu udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke BiH finansira nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda za učenike u stanju socijalne potrebe.

Na području KS ima 79 osnovnih šola, sedam je privatnih. Uposlenika je 3.702, od toga učitelja je 1.029, a nastavnika u predmetnoj nastavi 2.673.

Čolić je navela i to da, u skladu s potrebama, škole otvaraju konkurse za nove uposlenike. Neki konkursi su već u toku ili su završeni.

- To su obično radna mjesta za odgajatelje u predškolskim ustanovama, učitelje, nastavnika fizike, njemačkog jezika, informatike. Sva kadrovska potreba škola, dostavlja se resornom ministarstvu nakon čega ministar daje suglasnost – pojasnila je pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS Nihada Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.