open-navfaktor-logo
search
Zašto ih ne zaposle
Kanton Sarajevo: Pravilnik predvidio devet defektologa, u Domu zdravlja radi jedan oligofrenolog
Prema novom Pravilniku o radu, unutrašnjoj organizaciji sistematizacije radnih mjesta i plaćama radnika Doma zdravlja Kantona Sarajevo, predviđeno je da ova javna ustanova ima devet defektologa.
16.03.2023. u 08:10
get url
text

Iako je Pravilnik donesen u novembru prošle godine, a na zvaničnoj stranici javne ustanove objavljen 5. decembra 2022, u Domu zdravlja KS radi samo jedan defektolog, i to u Vogošći. No ni taj jedan, kako saznajemo, nije po zanimanju defektolog, nego - oligofrenolog.

Roditelji vode djecu privatno na tretmane

Dakle, nijedan Dom zdravlja u KS, a ima ih devet, nema zaposlenog defektologa iako je potreba za ovim stručnim kadrom, zbog sve većeg broja djece sa poteškoćama u razvoju, itekako izražena.

I tako tri godine unazad!

Izrevoltirani građani, među prvima oni kojih se to najviše tiče, a to su roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, s pravom pitaju - zašto javna ustanova, ako je to već predviđeno Pravilnikom, nije raspisala konkurs za prijem u radni odnos defektologe?

I dok se nešta čeka, a šta to jedino zna menadžment Doma zdravlja, na čelu sa doc. dr. Abelom Baltićem, roditelji se dovijaju na razne načine, a djeca, koja trebaju podršku defektologa, koja je važna, ako ne i najvažnija karika u njihovom razvoju, sve ove godine najviše ispaštaju.

Razlog je jednostavan - rad sa defektologom najvažniji je u ranom rastu i razvoju djeteta sa poteškoćama, odnosno do njegove šeste godine života jer se tada dijete uči pravilnom ponašanju.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS ima jednog defektologa; majka djeteta sa poteškoćama u razvoju ispričala kroz kakvu agoniju prolaze

Kako bi barem donekle nadoknadili propušteno, roditelji sami iznalaze rješenja. Oni koji mogu platiti, iako su zdravstveni osiguranici, angažiraju defektologa privatno. Tretman od 45 minuta plaćaju između 30 i 40 KM. Da bi se postigli učinci, sedmično su potrebna barem tri takva tretmana. I tako mjesecima, godinama.

Ima i onih koji svoju djecu vode na tretmane kod defektologa u Zagreb i Beograd. Naravano, za to vam je potreban još dublji džep.

Oni koji to ne mogu priuštiti svom djetetu, a takvih je u ovom gradu i kantonu najviše, imaju dvije mogućnosti - čekati da dođu na red kod oligrofenologa u Domu zdravlja Vogošća, čija je lista čekanja podugačka, ili voditi dijete u neko od udruženja koje ima defektologa.

Sve u svemu - djeca sa poteškoćama u razvoju prepuštena su na milost i nemilost onih koji vode zdravstvo u KS jer sistem podrške uopće ne postoji, kaže Amir Sofić, koji je u JU Dom zdravlja KS kao defektolog radio četiri godine prije nego što mu je u maju 2020. prestao ugovor o djelu.

Kada je odlazio, Sofiću je rečeno da prati konkurs, koji je kako kaže, objavljen u septembru iste godine, ali je poništen zbog moratorija na zapošljavanje. Od tada nijedan konkurs za prijem defektologa u JU Dom zdravlja KS nije objavljen.

Zastupnici u Skupštini KS, još u prošlom mandatu, podnijeli su šest inicijativa za zapošljavanje defektologa u domove zdravlja. Od toga Smiljana Viteškić, zastupnica, četiri, te po jednu Amra Hasagić i Damir Filipović.

- Ja sam odmah na početku prošlog mandata, 22. aprila 2019. godine, podnijela inicijativu za zapošljavanje logopeda, a potom 13. jula 2021. za defektologe. Amra Hasagić je 6. februara prošle godine podnijela još jednu inicijativu za zapošljavanje defektologa. Mi smo pokušali putem inicijativa riješiti gorući problem nedostatka defektologa u KS, ali od toga nažalost nije bilo ništa. Stanje je takvo da u JU Dom zdravlja KS nemamo nijednog uposlenog defektologa, a potreba za njima je itekako izražena - kaže Viteškić.

Nema intenzivnog i multidisciplinarnog pristupa

Sofić ističe "kako je nemoguće sa jednim defektologom / oligofrenologom očekivati ranu intervenciju u najvažnijem periodu rada sa djetetom, od prve do šeste godine života".

- Kada pedijatri ustanove da postoji određena teškoća u razvoju djeteta, šta oni u ovom trenutku, i svih prethodnih mjeseci, mogu ili su mogli uraditi? Gotovo ništa jer im je na raspolaganju samo jedan oligofrenolog. Dijete sa poteškoćama u razvoju traži intenzivan i multidisciplinaran pristup, ako se žele postići rezultati, od pedijatra, fizioteraputa, logopeda, defektologa, socijalnog radnika, psihologa, svi oni moraju biti maksimalno uključeni kako bi se što više postiglo do polaska u školu kada se odlučuje da li je dijete za inkluzivno obrazovanje ili ne. Trenutna situacija je takva da naša djeca odlaze na tretmane po kućama i udruženjima, u Beograd, Zagreb - naglašava Sofić.

Kaže "kako mu nije jasno - zašto je raspisan konkurs za logopede, a nije za defektologe, te zašto se ne poštuje Pravilnik".

- Ova priča nije lična, ja sam doktorant nauka, ali zašto javna ustanova, kada za to postoje svi uvjeti, ne zaposli još osam defektologa i tako spriječi da roditelji, koji ionako teško žive, prestanu plaćati tretmane. Poštujem privatni rad kolega, ali ne mogu opravdati rad po kućama, nama treba sistem. Ministrica obrazovanja u KS Naida Hota-Muminović u škole je zaposlila 27 defektologa i logopeda. Ali nije to posao obrazovanja, mi pričamo o ranoj intervenciji koja je presudna za djecu sa poteškoćama u razvoju. Ovo je pitanje za Ombudsmena za ljudska prava - da li su tri godine unazad narušena ljudska prava djece u KS - zaključio je Sofić.

Pitali smo i JU Dom zdravlja KS – zašto, kada za to postoje svi uvjeti (planirani su novim Pravilnikom o radu i za njima postoji potreba) ne raspišu konkurs i prime u radni odnos defektologe? 

- JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kontinuirano prati rad i opterećenje svih službi unutar svog sistema, te u skladu sa potrebama i sistematizovanim radnim mjestima djeluje na popunjavanju istih odgovarajućim kadrom. U prethodnom periodu mendžment je u koordinaciji sa resornim ministarstvom i finansijerom izuzetnim naporima i izmjenom normativno pravnih akata Ustanove konačno riješio dugogodišnji problem prijema defektologa/logopeda u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Kao rezultat toga završena je konkursna procedura i očekuje se skori prijem 14 logopeda i defektologa na neodređeno vrijeme i uz već tri angažovana logopeda/defektologa  bit će ih ukupno 17. Svi navedeni logopedi/defektolozi pružat će usluge u skladu sa svojim zvanjem građanima KS iz oblasti Logopedije/defektologije. Navedenim aktivnostima JU Dom zdravlja KS je riješila dugogodišnji problem roditelja djece u KS kojima je svih prethodnih godina ova usluga bila nedostupna dugoročno, te su bili primorani plaćati privatne tretmane iako su uredno osiguranici ZZO KS.

Menadžment Ustanove kontinuirano provodi analize i praćenja potreba za angažmanom kadra pa je to slučaj i sa angažmanom defektologa/logopeda te će reagovati na način da se pitanje rada defektologa/logopeda riješi dugoročno i sistemski bez kratkoročnih riješenja. Korisnici naših ulsuga, građani KS neće ostati uskraćeni za bilo kakav tretman iz naše djelatnosti, te će dobiti kontinuiranu zadravstvenu zaštitu - naveli su iz JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.