open-navfaktor-logo
search
Ministar pojasnio
Kanton Sarajevo sa 20 miliona maraka pomaže privredi; gdje ide novac, a od koga se uzima
Na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo pred zastupnicima će se sutra naći Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS i Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.
06.05.2020. u 19:06
get url
text

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić ističe da zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo predviđa donošenje kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu Kantona Sarajevo u roku od sedam dana nakon donošenja zakona.

- Najvažnije stavke koje predviđa Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo su: oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi, oslobađanje od plaćanja sudskih taksi pri upisu u sudski registar i brisanju privrednog društva iz sudskog registra, te u postupku stečaja i likvidacije, potom oslobađanje od plaćanja naknade za opće korisne funkcije šuma kao i prenamjena namjenskih sredstava regulisanih kantonalnim zakonima. Zakon također predviđa i oslobađanje od plaćanja članarine Turističkoj zajednici, oslobađanje od plaćanje komunalne takse za istaknutu firmu za privredna društva i fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost a koja prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost kao i ukidanje naknade članovima nadzornih i upravnih odbora. Navedene takse, članarine i naknade neće se plaćati u periodu od dana stupanja na snagu ovog zakona i 60 dana po prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa COVID-19) – pojasnio je Halebić.

Kaže da je ovim zakonom predviđeno i ukidanje novaca reprezentacije, putnih troškova, stručnog obrazovanja, ugovora o djelu i naknada za rad u komisijama.

- Predviđa se i umanjenje novca za prijevoz i gorivo, nabavku materijala i sitnog inventara, sredstva za energiju, sredstva za komunikaciju i komunalne usluge, transfere pojedincima, transfere neprofitnim organizacijama, kapitalne transfere i druge rashode - ističe Halebić.

Ministar finansija ističe da je Izmjenama i dopunama Budžeta planirana pozicija Fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa u iznosu od 20 miliona maraka.

- Također planirana je i pozicija u budžetu Ostala domaća pozajmljivanja, Sufinansiranje kreditno-garantnog fonda za podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 7,9 miliona KM. Osim ovih pozicija zadržane su i ostale pozicije na Ministarstvu privrede koje podrazumijevaju pomoć privredi (podsticaj poljoprivredi, podsticaj razvoju male privrede, zapošljavanje mladih, podrška razvoju IT industrije i ostali transferi iz oblasti industrije – pojasnio je Halebić.

Zatražili smo od ministra da nam pojasni šta firme konkretno dobijaju ovim mjerama.

- Firme konkretno dobijaju sufinansiranje plaća do iznosa minimalne plaće, i to one kojima je zabranjeno djelovanje i poslovanje naredbama štabova civilne zaštite. Pored toga, pripremljen je i kreditno-garantni fond putem kojeg će privredna društva imati mogućnost dobijanja finansijskih sredstava po veoma povoljnim uslovima. Također, poslovanje preduzeća će biti značajno oslobođeno parafiskalnih nameta koji postoje u KS. Pripremljen je i investicioni paket u iznosu od preko 30 miliona KM u Rebalansu budžeta koji će se dodati na postojeći budžet koji je usvojen početkom marta ove godine. Ukupna sredstva kojima će se podržati privredni subjekti u KS se procjenjuju na preko 160 miliona KM. Ta sredstva su raspoređena i na niz drugih mjera iz sektora poljoprivrede, starih zanata, obrta – pojašnjava Halebić.

Halebić kaže da prihodi Budžeta Kantona Sarajevo kao i svih budžeta u FBiH ostvaruju evidentan pad.

- S tim u vezi nismo u situaciji u kojoj diskutujemo o umanjenju jednih pozicija a povećanju drugih već se umanjenje odnosi na sve pozicije i sve budžetske korisnike u budžetu uz jedan dodatan izazovan zadatak da iznađemo sredstva za pomoć privredi. S tim u vezi odlučili smo se da ukupan aranžman MMF-a usmjerimo za privredu. Sredstva za pomoć privredi osigurana su sredstvima od aranžmana Bosne i Hercegovine sa MMF-om od kojih će Kantonu Sarajevo pripasti 36.900.000 KM po ovom osnovu. Osim ovih sredstava izdvojena su i redovna budžetska sredstva za sve ostale pozicije u Ministarstvu privrede koje su namjenjene za podršku privredi – zaključuje Halebić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.