open-navfaktor-logo
search
Inspekcija naredila
Kanton Sarajevo: Za 3.477 radnika koji su radili za Dan državnosti veća novembarska plaća
Pojačanim inspekcijskim kontrolama inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo tokom državnog praznika, Dana državnosti BiH, bilo je obuhvaćeno 408 poslovnih jedinica, gdje je radilo ukupno 3.477 radnika.
30.11.2020. u 09:03
get url
text

- Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najkasnije do kraja decembra 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu plaću za rad u srijedu, 25.novembra 2020. godine, a ukoliko to ne urade snosit će zakonske sankcije – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću za rad na dan praznika, novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima, koliko iznosi kazna i  za poslodavca fizičko lice.

- U provedenim kontrolama inspektori rada su u dva slučaja otkrili tri radnika na crno radi čega su novčanim kaznama u ukupnom novčanom iznosu od 3.000 KM novčano sankcionisali pravna i odgovorna lica poslodavaca u prekršaju. Osim toga, kod dva poslodavca je utvrđeno kršenje odredaba Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencija o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, što je u suprotnosti sa članom 43. Zakona o radu zbog čega su prema pravnim i odgovornim licima izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 6000 KM – navela je Brdarić.

Planom nadzora u srijedu su bile obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz napomenu da se kršenje navedenih zakonskih odredaba može i naknadno prijaviti inspekciji, te će po svakoj prijavi biti izvršen inspekcijski nadzor, a podnositelj prijave bit će obaviješten o utvrđenom činjeničnom stanju.

- Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi – zaključuje Brdarić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.