open-navfaktor-logo
search
U svim zonama
Kanton Sarajevo: Zbog naglog pada zagađujućih materija u zraku ukinuta epizoda "Pripravnost"
Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, danas je donijelo odluku za ukidanje epizode "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje ovaj plan.
05.11.2020. u 15:46
get url
text

Ovakva odluka donešena je, jer u četvrtak, na svim automatskim mjernim stanicama, prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku nisu prekoračile granične vrijednosti.

Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ne očekuje se uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, koja bi pogodovala akumuliranja zagađujućih materija.

U skladu sa planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informisati javnost, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.