open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Kantonalni odbor SDA: Forto se mora odmah izviniti jer je u Novom Sadu ponizio državu BiH
Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri "S", a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća, smatraju u KO SDA Sarajevo
24.11.2019. u 09:43
get url
text

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo najoštrije osuđuje odluku premijer Kantona Sarajevo (KS) Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na, kako su kazali, poklonjenje i ponižavanje države BiH.

Saopćenje Kantonalnog odbora SDA Sarajevo u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Skandalozno je da je Forto na sastanku sa premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na "povezivanje", jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će "na Republiku Srpsku gledati kao na svoju državu", o čemu Forto nije rekao ni riječi.

VEZANI TEKST - Premijer Vojvodine RS vidi kao "svoju državu", danas uspostavio saradnju sa Fortom

Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao sa njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri "S", a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjajuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS nije uradio.

Institucije BiH trebaju sarađivati u regionu, ali nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države BiH.

Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike.

Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu BiH, Edin Forto mora odmah da uputiti javno izvinjenje svim građanima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.