open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Kantonalni odbor SDA potvrdio izbor Nezira Pivića za mandatara nove Vlade ZDK
Četrdesetogodišnji doktor pravnih nauka Nezir Pivić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, bit će mandatar nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, jer je premijerka Amra Mehmedić (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), kao i kompletna vlada, jučer zvanično smijenjena sa te funkcije.
18.10.2023. u 19:17
get url
text

VEZANI TEKST - Poznat raspored stranaka u novoj Vladi ZDK, ovo su imena mandatara i kandidata za ministre

Pivića je, na prijedlog Gradske organizacije Zenica - Stranke demokratske akcije, jednoglasno za mandatara na svom večerašnjem zasjedanju u Zenici potvrdio Kantonalni odbor SDA ZDK - potvrdio je predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević.

Pivić je bivši zamjenik ministra pravde BiH, a trenutno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Osim izbora mandatara, KO DA ZDK  večeras je odabrao svoje kadrove za ministre nove Vlade ZDK.

Za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložen je glumac i akuelni direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija; za ministra unutrašnjih poslova Emir Vračo iz Visokog, koji je bio savjetnik bivšeg premijera ZDK-a Mirze Ganića, koji je nakon Lokalnih izbora 2020. godine izborio mandat gradonačelnika Visokog. Mušija i Vračo predloženi su, napominje Galijašević, od svojih lokalnih organizacija iz Kaknja, odnosno Visokog.

- Zeničanin Nebojša Nikolić, kojeg je, kao kadar iz reda Srba, predložila kantonalna organizacija, ponovo će rukovoditi Ministarstvom pravosuđa i uprave. Općinska organizacija iz Tešnja u toku sutrašnjeg dana dat će svog kandidata za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Skupština ZDK zasjedat će naredne sedmice, u četvrtak, kada će mandatar iznijeti svoj ekspoze te kada će biti i izabrana nova Vlada ZDK - najavio je Galijašević.

Preostalih sedam pozicija u Vladi ZDK popunit će kadrovi Demokratske fronte (vjerovatno će to ostati dosadašnja ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja.), Narodnog evropskog saveza (vjerovatno će to biti dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić), Saveza za bolju budućnost, zatim kandidati koje će predložiti novoformirani Klub samostalnih zastupnika u Skupštini ZDK "Amela Granić i Alen Kapković" (klub istoimenih zastupnika koji su napustili BHI-KF) te samostalni zastupnik Ivo Tadić, koji je napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu, ali se još nije priključio nijednom drugom klubu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.