open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Kantonalni sud u Bihaću odlučio: Kokarda nije četničko obilježje, policajci oslobođeni optužbi
Nikola Balaban i Danilo Kecman pravosnažno su oslobođeni odgovornosti da su uoči pravoslavnog Božića, prošle godine, izazvali nacionalnu netrepeljivost i mržnju jer su nosili četnička obilježja.
16.07.2021. u 14:26
get url
text

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i banjalučki advokat Milan Petković, koji je branio ovu dvojicu Srba, potvrdio je za Srpskainfo da su i Općinski sud u Bihaću, a potom i Kantonalni sud u tom gradu utvrdili da se nije radilo o nikakvim četničkim obilježjima već zvaničnom grbu Republike Srbije, odnosno grbu Nemanjića.

VEZANI TEKST - Bosanski Petrovac: Kažnjeni zbog šubara sa kokardama, evo šta je poručio načelnik Prošić

Policija iz Bosanskog Petrovca teretila je Balabana i Kecmana da su 6. januara 2020. godine izazvali vjersku, nacionalnu netrepeljivost i mržnju tako što su prilikom proslave Badnjeg dana na javnom mjestu nosili četnička obilježja, odnosno kape šajkače i šubare sa kokardama.

Osim oslobađajuće presude Balabanu i Kecmanu obustavljen je i prekršajni postupak protiv policajaca iz Bosanskog Petrovca Dragana Lipića i Neđe Mrđe. 

Protiv njih je MUP Unsko-sanskog kantona pokrenuo disciplinski postupak jer su se 6. januara nalazili u društvu s Balabanom i Kecmanom, kada su oni, po tvrdnjama policije, nosili kokarde na kapama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.