open-navfaktor-logo
search
Nezakonita odluka
Kantonalni sud u Sarajevu naložio Vladi FBiH da vrati stari Nadzorni odbor KCUS-a
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nezakonito je smijenila stari i imenovala novi Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Premijer Nermin Nikšić i Vlada imaju rok od 15 dana da sve vrate u prvobitno stanje, u suprotnom će biti suočeni s udaljavanjem od dužnosti službenog lica, premijera FBiH a po potrebi i izreći će mu novčanu kaznu. Odluka je to Kantonalnog suda u Sarajevu. 
29.12.2023. u 16:57
get url
text

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila je 4. oktobra 2023. godine na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Odluka Vlade FBiH bila je nezakonita, upozoravali su i tada pravni eksperti. Sada je to potvrdio i Kantonalni sud. 

Federalnoj vladi i premijeru Nerminu Nikšiću, koji je bio i predlagač te tačke dnevnog reda na sjednici Vlade FBiH, umjesto resornog ministra Nediljka Rimaca, naloženo je ovom presudom da sve vrati u prvobitno stanje. 

- Ono što piše u presudi mora se izvršiti, a to znači da premijer koji je predložio Vladi nezakonitu smjenu mora stvari vratiti u prvobitno stanje i poništiti imenovanje novog Nadzornog odbora. To znači da stari Nadzorni odbor ostaje na snazi - izjavio je za Faktor Izmir Hadžiavdić, član, prema presudi, nezakonito smijenjenog Nadzornog odbora. Hadžiavdić je i podnosilac zahtjeva Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

Po Hadžiavdićevom zahtjevu Sud se očitovao na način da je utvrdio kako su premijer i Vlada FBiH počinili povredu prava podnosioca zahtjeva na jednakost pred zakonom, zagarantiranog Ustavom FBiH. Vladi se, kako je navedeno u odluci Suda, zabranjuje dalje vršenje nezakonite radnje kojim se ograničavaju prava podnosioca zahtjeva. Nalaže se Vladi FBiH i premijeru Nikšiću, stoji u obrazloženju Suda, da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnosioca zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4. oktobra 2023. godine, u roku od 15 dana.

Ukoliko u ostavljenom roku ne bude postupljeno po nalogu, Sud će podnijeti zahtjev za udaljavanje od dužnosti službenog lica, premijera FBiH, a po potrebi i izreći novčanu kaznu, konstatuje Sud u Rješenju.

Protiv Rješenja ne postoji mogućnost podnošenja žalbe. 

Faktor je 4. oktobra, kada je Vlada FBiH donijela ovu odluku, pisao da su smjene i imenovanja izglasani mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, po kojem je resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda. Resorni ministar Nediljko Rimac uopće nije ni prisustvovao sjednici.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Nikšić i Vlada nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili Upravni i Nadzorni odbor, slijede tužbe

U skladu za važećim zakonom, između ostalog, članovi UO i NO KCUS-a trebali su dobiti rok od 30 dana od Vlade FBiH, odnosno Ministarstva zdravstva FBiH, kako bi se izjasnili o svom radu, ali to se nije dogodilo. S obzirom na očitu žurbu u Vladi FBiH da u menadžment KCUS-a uđu kadrovi "Trojke", federalna izvršna vlast je zaobišla procedure, pa je premijer Nikšić smjenu i nova imenovanja NO i UO tada stavio na dnevni red. Odlukom Vlade FBiH 4. oktobra prekršen je i Statut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

 

 

 

 

sud 5.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.