open-navfaktor-logo
search
Upis vlasništva
Kantonalni sud Zenica presudio: Zemljište u krugu KBZ pripada Kantonalnoj bolnici
Kantonalni sud u Zenici donio je konačnu i pravosnažnu presudu u predmetu spora koji je Kantonalna bolnica Zenica pokrenula sa ciljem upisa vlasništva nad zemljištem u krugu ove medicinske ustanove.
30.03.2022. u 17:37
get url
text

Ranije je Gradska uprava Zenica iskoristila pravni "vakuum" i većinu "društvene" i "državne" imovine koja nije imala konkretnog "titulara", upisala na Grad Zenicu, navodi portal Zenicablog.

Kantonalna bolnica je podnijela tužbeni zahtjev koji je glasio "Utvrđuje se da je tužitelj dosjelošću i građenjem stekao isključivo pravo vlasništva na nekretninama označenim kao n.k.č. broj 78 Crkvice kuća zgrada od 11687 m2, ostalo neplodno zemljište od 97845 m2 i ostalo neplodno zemljište od 1327m2, odnosno ukupno 110859 m2, iz zk. ul. br. 880 K.O. ZENICA III, odnosno n.k.č. broj 78 Crkvice kuća i zgrada od 11687 m2, ostalo neplodno zemljište od 97845 m2 i ostalo neplodno zemljište od 1327 m2, odnosno ukupno 110859 m2, iz Pl. broj 247 K.O. ZENICA III, pa je tuženi dužan trpjeti da se na osnovu ove Presude u javnim knjigama, odnosno zemljišnoj knjizi Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica, izvrši upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja sa 1/1 dijela".

Općinski sud u Zenici je krajem prošle godine odbio taj zahtjev, nakon čega je uslijedila žalba drugostepenom organu, Kantonalnom sudu. Ova odluka je obavezujuća, pravosnažna, a Gradskoj upravi preostaje tzv. vanredni pravni lijek, tj. "Zahtjev za reviziju procesa".

Podsjećamo, zemljište unutar kruga KBZ godinama je predmet spora aktuelne vlasti Grada Zenica i Uprave KBZ.

Gradska uprava je prvo osporila realizaciju Javno-privatnog partnerstva KBZ-a sa njemačkim investitorom za gradnju "Centra za srce". Potom je Gradska uprava za istu namjenu raspisala Javni poziv i posao gradnje "Centra za srce" dodjelila privatnom medicinskom centru iz Sarajeva, kao jedinom ponuđaču.

Zanimljivo je da je i u toj odluci o dodjeljivanju posla, bila klauzula da se posao može realizirati tek kad situacija sa zemljištem bude "čista". To znači da pravosnažnom presudom "pada u vodu" cijeli posao dodjeljivanja posla privatnom centru iz Sarajeva, te da KBZ, kao vlasnik, ima pravo da raspisuje novi Poziv.

U međuvremenu je Gradska uprava zatražila zaustavljanje naplate parkinga unutar kruga, čak i privremeno onemogućila ovaj proces.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.