open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Palati
Kao da se nešto pitaju: U Banjoj Luci raspravljaju o imenovanju novog visokog predstavnika
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarat će danas u Banjoj Luci sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u ovom entitetu o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH i drugim aktuelnim temama.
28.05.2021. u 08:43
get url
text

VEZANI TEKST - Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u BiH

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, a bit će održan u Palati Republike, saopćeno je iz Kabineta predsjednice.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio je jučer ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH i na njegovo mjesto imenovao njemačkog političara Christiana Schmidta.

Ruska Federacija bila je protiv. U saopćenju se ističe da Schmidt neće imati legitimitet bez odluke Vijeća sigurnosti UN.

Schmidt je izabran na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

- Upravni odbor se raduje saradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a - naveli su iz OHR-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.