open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Kapidžić jedini muškarac u Komisiji za ravnopravnost spolova: Ljudi, ja zahtijevam da me izbacite; Čampara: Evo ja ću
Skupština Kantona Sarajevo razmatra prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS.
28.12.2022. u 12:52
get url
text

Zanimljivu činjenicu iznio je zastupnik iz Kluba SDA Faruk Kapidžić koji je izabran u Komisiju za ravnopravonst spolova. 

- U komisiji je, molim vas sluštaje ovo, Vildana, Jelena, Smiljana, Emina, Sara, Zejneba i Faruk. Ima li smisla naziv "Komisija za ravnopravnost spolova" i da bude ovakav odnos? Ljudi, ja zahtjevam da me izbacite iz ove komisije, stavite još jednu damu i bit će prava jednakopravnost spolova. Ako se to ne može tako, onda ja neću dolaziti jer nije baš ovo realno - kazao je Kapidžić, što je naišlo na smijeh ostalih zastupnika.

Uslijedila je rasprava o tome, pa se javio i NiP-ovac Aljoša Čampara koji se ponudio da bude član ove komisije umjesto Kapidžića. 

- Ako je kolegi Kapidžiću neugodno da bude u komisiji sa toliko dama, evo ja se nudim da ga zamijenim ako postoji takva mogućnost. Meni bi bilo čast da budem sa toliko dama u jednoj komisiji. Moramo biti gender senzitivni - obrazložio je. 

Zastupnica Vildana Bešlija je kazala da na neki način razumije Kapidžićev stav, ali da onda i u drugim komisijama trebaju biti podjednako zastupljene žene i muškarci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.