open-navfaktor-logo
search
Kopajte, mene ne čekajte
Kapidžić: Mandiću ne treba odobrenje, ako mu je do političkih poena što me ne pita za zgrade po parkovima
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić putem svoje Facebook stranice iznio je optužbe na račun Faruka Kapidžića, predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, optuživši ga da u saradnji sa HDZ-om, tačnije sa federalnim ministrom za prostorno uređenje Josipom Martićem, opstruira rekonstrukciju vodovodne mreže u jednoj od sarajevskih ulica.
31.03.2021. u 13:13
get url
text

Kao obrazloženje, Mandić je objavio dokument u kojem Federalno ministarstvo za prostorno uređenje traži mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, s obzirom na to da se određeni prostor u dvije ulice u kojima bi se vršila rekonstrukcija nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajevo.

Mandić je ovaj dokument javnosti predstavio kao odbijenicu, te napisao da SDA u saradnji sa HDZ-om ne dozvoljava rekonstrukciju vodovodne mreže, pa tako građanima Sarajeva oduzimaju pravo na dotok vode.

- Drage sugrađanke i sugrađani, stanovnici općine Centar, evo kako u praksi izgleda djelovanje Faruka Kapidžića i njegove tzv. zaštite Historijskog urbanog krajolika. U saradnji sa HDZ-ovim ministrom ne dozvoljavaju rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Mis Irbina. Podnijeli smo 27.1. zahtjev, 15.3. nas prepuštaju Kapidžiću. Ovo je vrhunac drskosti i konačni dokaz namjera SDA. Nakon što su nas ostavili bez vakcina, sada nam oduzimaju pravo na dotok vode. E pa imam za vas odgovor. Mi ćemo kopati i postavljati cijevi, a vi nas pokušajte zaustaviti. Dosta vas je bilo, DOSTA!!!

P. S. Pitam se da li Kapidžić može ovakvu odluku sprovesti recimo u Gospodskoj ulici u Banjoj Luci? - napisao je Mandić.

 

Mandić može početi kopati i postavljati cijevi, kako je i najavio, s obzirom na to da, prema riječima Faruka Kapidžića, rekonstrukcija vodovodnih cijevi spada u tehničko održavanje. Kapidžić naglašava da uopće nije bilo potrebe da se za ovakve namjene šalje zahtjev.

- To što oni rade je čisti populizam. Da me je samo nazvao telefonom, objasnio bih mu da uopće ne treba zahtjev za to, niti odobrenje. Oni ovim samo žele da sve ovo prikažu kao katastrofu, da građani ne mogu dobiti vodu zbog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Mandić mi ne šalje zahtjeve za zgrade koje želi graditi po parkovima, a dotiče se neke vodovodne cijevi za koje mu i ne treba zahtjev. Rekonstrukcija vodovodne cijevi spada u tehničko održavanje, tako da je ovo populistički čin - smatra Kapidžić.

Navodi da je ovo samo igranje politike i prikupljanje političkih poena.

- To su tako očajne taktike. Federalno ministarstvo prostornog uređenja ne može da obradi toliki broj zahtjeva sve i da hoće. Postoji odluka koju su donijeli u Komisiji prije mog mandata koja nalaže da se zahtjevi šalju Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, međutim, samo da su me pozvali telefonom, ja bih objasnio da im za ovo ne treba, te da ovo spada u tehničko održavanje. Ali oni se igraju politike i pokušavaju na ovom prikupiti političke poene. Neki općinski načelnici uporno žele dokazati kako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pravi probleme pri svakoj gradnji - istakao je Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.