open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Kapidžić: Ministri iz SDA nisu htjeli preuzeti zdravstvo iz principa, DF i SBB su zakuhali, neka to i riješe
Ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u Vladi Kantona Sarajevo nisu htjeli preuzeti funkciju vršioca dužnosti ministra zdravstva u ovom kantonu iz, kako nam je potvrdio Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, principijelnih razloga.
03.11.2020. u 14:53
get url
text

Vršilac dužnosti premijera KS Anis Krivić na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba KS kazao je kako se "niko nije javio da preuzme ovu ulogu osim ministrice Agić koja je pokazala odgovornost i hrabrost da preuzme ovaj resor u složenim uvjetima i otkoči brojne procese koji su stajali".

VEZANI TEKST - Krivić tvrdi: Niko u Vladi KS nije htio da preuzme zdravstvo osim Jasne Agić, odluku smo donijeli Nenadić i ja

- To je istina, mi nismo htjeli preuzeti Ministarstvo zdravstva. Nudilo se Kenanu Alikadiću, a onda sve i jednom ministru iz SDA. Mi to nismo htjeli uzeti, a razlozi su naravno poznati. Nas sedam ministara iz SDA nismo dana bolovanja imali, ja nisam dana godišnjeg koristio, radimo ovdje kao mašina... A SBB i DF su napravili čitav haos oko Ministarstva zdravstva. Prvo je DF predložio kandidata koji nas je sad srušio, Rusmira Mesihovića, a onda SBB nije dao dva-tri puta da se imenuje novi. Sada treba SDA da preuzme Ministarstvo zdravstva, nema teorije. To je bio naš stav. Nije problem preuzeti jer ovo je formalna stvar što je Agić preuzela Ministarstvo, da ima neko da potpiše. Mi i dalje radimo kao kad je Draško Jeličić bio v. d., i kad nismo imali ministra. Vlada isto donosi odluke, ali neko mora da potpiše. Na kraju smo rekli: "Vi ste to zakuhali, DF i SBB nek to riješe". To je bio naš stav. Nije nikakav problem bio da se preuzme Ministarstvo, već samo principijelan stav. Oni su napravili konflikt i sad mi trebamo da preuzmemo, to nije dolazilo u obzir - istakao je Kapidžić.

Dodao je da onoga trenutko kada je bilo jasno da ministri SDA neće preuzeti Ministarstvo zdravstva KS, Krivić je imenovao Agić za vršiteljicu dužnosti.

- Svaka čast Jasni, mi joj dajemo punu podršku i tu smo da radimo šta god treba za zdravstvo i tu nije nikakav problem. Tu sad oko toga neko pravi kojekakve igranke i to je sve bezveze. Mi smo u Vladi KS definitivno kao jedno tijelo i dajemo Jasni punu podršku i njen potez je vrhunski što se tiče odgovornosti i cijele ove situacije - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.