open-navfaktor-logo
search
"Glupost bez kraja"
Kapidžić pojasnio Konakoviću zbog čega nije prošla rekonstrukcija trga: Kao djeca kad se igraju arhitekture
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, tvrdi kako Općina Centar ne može urediti "trg" ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume zbog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Stranke demokratske akcije (SDA). No zašto je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika zapravo dala negativno mišljenje ovom projektu, pojasnio je Faruk Kapidžić, član te komisije.
30.06.2022. u 20:13
get url
text

Konaković je podijelivši zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojim se daje negativno mišljenje na predloženo uređenje "trga" ispred objekta Sarajevo-šume optužio SDA da je glavni grad BiH isporučila u ruke SNSD-a i HDZ-a.

- Ne može jer je SDA isporučila glavni grad Bosne i Hercegovine u ruke SNSD/HDZ kadrova koji sad zvanično odlučuju o gradnji, rekonstrukcijama, investicijama u Sarajevu.  Ne odlučuje Komisija o dozvolama u Banjoj Luci, Širokom, Mostaru, Tesliću, Doboju, samo u Sarajevu odlučuju – naveo je Konaković na svom Facebooku i nastavio:

- U svom očaju, u svojoj mržnji prema "Trojci", u svom bijesu zbog gubitka vlasti, ta je korumpirana građevinska hobotnica "zaštitila" kompletan urbani prostor Sarajeva, nezakonito, i dovela do toga da se sve odluke o gradnji u četiri gradske općine u Sarajevu donose u centralama HDZ/SNSD. Zato nam danas poruči SNSD da se ne može rekonstruisati trg ispred Bičakčića jer su "određene intervencije neiskrene, a neke nepotrebne".

Konaković je zatim prokomentarisao i Faruka Kapidžića (SDA) koji je dio Komisije.

- Da obraza imaju nikad ovim gradom prohodali ne bi, ni Kapidžić dia, a ni njegovi nalogodavci. Nemaju, zato je važno da više nikad u ovom gradu ništa ne odlučuju!! Nije šala, dokument je autentičan – naveo je predsjednik NiP-a.

Opština Centar ne može urediti trg ispred objekta “Sarajevo-šume”. Ispred popularnog objekta “Bičakčić”. Ne može jer...

Posted by Elmedin Dino Konakovic on Wednesday, June 29, 2022

 

Nakon njegove objave uslijedila je i reakcija Kapidžića koji je napisao: "Hrabrost bez znanja - glupost bez kraja".

- Naravno da je autentičan i naravno da nije šala. Država nije šala kao ni Državna komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. A nije šala ni urbanizam. A najmanje je šala obraz – poručuje Kapidžić.

On ističe kako slaglasnost nije data jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku koju je donio prošli saziv komisije, za razliku, kaže Kapidžić, od projekta trga Jelene Vitas kod Bosanskog kulturnog centra ili projekta trga Oslobođenja Alije Izetbegović ili desetaka drugih dobro urađenih projekata koji su u posljednjih godinu i po dobili pozitivna mišljenja.

- Tako, između ostalog, ja imam obraz i tako šetam ovim gradom. A kakav obraz ima gospodin Konaković? Sa "osnovnom školom" priča o zaštiti spomenika ili urbanizmu. O tome može pričati samo sa onima sa kojima upravlja novcem ili strahom - navodi on i dodaje:

- Može pričati sa svojim direktorom Zavoda za planiranje razvoja Kantona ili sa svojim ministrima "prostornog uređenja" ili sa Uredom za borbu protiv korupcije ili sa načelnicima koje je postavio. Sa mnom ne! Jer obraz se u ovom gradu stječe vremenom samo čuvanjem istog. Ja ga čuvam istinom i strukom, i ko me zna, to zna, a lider NiP-a neka ga čuva spletkama i politikom pa neka građani sude u oktobru!

I nije šala, zaključuje Kapidžić, i ovaj dokument za inkluzivni park Jelene Vitas je autentičan samo gospodinu nije bio interesantan.

“... Da obraza imaju nikada ovim gradom prohodali ne bi, ni Kapidžić dia, a ni njegovi nalogodavci. Nemaju, zato je...

Posted by Faruk Kapidžić dia on Thursday, June 30, 2022

 

Kapidžić je za Faktor dodatno pojasnio šta je sporno u zahtjevu za koji je Komisija dala negativno mišljenje.

- Onaj komadić trotoara, bezveze nam došao projekat iz Općine Centar kao djeca kad se igraju na prvoj godini arhitekture. Neke klupe tu, reflektori, drvo, a sklonili su onaj jedan informativni stub koji je tu 40-ak godina. Ko će tu sjediti usred raskrsnice? Naša ocjena je bila da ovo nije na nivou ozbiljnog uređenja – obrazložio je on.

Kapidžić je, između ostalog, naveo kako je on bio "za", ali da ostali članovi Komisije nisu.

- Ono što se tiče naše struke, to je jedno bezveze rješenje, bespotrebno na toj raskrsnici. To je trebalo samo fino popločati i ništa više, to je maltene kao pješački prijelaz, a oni od toga prave egzibiciju. Ja sam čak i bio za, dok drugi članovi komisije nisu. Ja sam bio za jer znam da me tu stalno napadaju da mi nešto blokiramo – rekao je on.

On je još jednom potcrtao kako su brojni drugi dobro odrađeni projekti dobili pozitivna mišljenja.

- On čeka mjesecima jedno negativno mišljenje i onda ga izbaci i kaže "evo šta rade, blokiraju". Prije toga je dato deset pozitivnih mišljenja za razne projekte koji su dobro urađeni. Sada on to koristi. Totalno jedan diletantizam i u politici, i u svemu – zaključuje Kapidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.