open-navfaktor-logo
search
O formiranju vlasti
Kapidžić: SDP treba koalirati sa SDA, Efendić najverovatnije premijer KS
Faruk Kapidžić (SDA) je govoreći za Televiziju Sarajevo kazao da je lično sa svojim rezultatom zadovoljan, ali da je možda SDA u Kantonu Sarajevo mogla proći malo bolje.   
24.10.2022. u 22:24
get url
text

- Nisam zadovoljan izborom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali ostalim jesam - rekao je Kapidžić, te govoreći o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo rekao da može trenutno reći šta on lično želi:  

- Mogu reći šta želim, naravno SDA, SDP, DF i Stranka za BiH. To je moj privatni stav. Možda to nije realno, ali u principu bi bilo dobro da se to desi. Prije ili kasnije će se to desiti - rekao je Kapidžić. 

Pojasnio je i kako vidi formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou, te ko bi mogao biti premijer Kantona Sarajevo. 

- Mislim da je federalni nivo daleko bitniji i da će on utjecati na kantonalni, a ne obrnuto. SDP-u je jako teško sada odustati od vlasti u drugim kantonima, u FBiH i u državi, na račun vlasti u Kantonu Sarajevo. Nisu u laganoj poziciji, ipak SDP je druga partija u ovom bošnjačkom dijelu i sada treba prepustiti nekoj partiji koja je četvrta, peta, šesta da vodi procese. U FBiH i na nivou države mizeran je rezultat Naše stranke i Naroda i pravde. Ne znam zašto bi SDP to trpio, ali ipak ako je to njihov odabir, nije problem. Stranka za BiH je tu da odluči gdje hoće. U Sarajevu sve to zavisi od Semira Efendića. Mislim da Stranka za BiH ima puno pravo da učestvuje u vlasti - rekao je on. 

Kapidžić je rekao i koga vidi kao premijera Kantona Sarajevo.

- Od odabira za premijera Semir Efendić je vrlo vjerovatno najveći kandidat s obzirom na broj glasova, tu je Adnan Šteta, Muzur, Forto, svi imaju želju da budu premijeri - rekao je Kapidžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.