open-navfaktor-logo
search
Studentski dom Pale
Karadžićeva kćerka spašava Dodika: Tabla sa Radovanovim imenom treba biti uklonjena!
Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, kazala je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da tabla sa imenom njenog oca Radovana Karadžića treba biti uklonjena sa Studentskog doma na Palama.
10.12.2020. u 14:11
get url
text

Ona je zatražila danas u Banjoj Luci da se skine tabla sa imenom njenog oca.

- Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Prmarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljedice trpi mali krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodice, pa i narod u RS-u. Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS, iako je davno izbacila Radovana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja tabla dobija takvu težinu, kakvu nije ni kad je postavljena - rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajednice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su onda sve godine izloženi uvredama.

- Dušebrižnici i dalje šute na kršenje ljudskih prava mog oca i moje porodice. Bolesna potreba i ambicija da ga neko brani od mene ili člana porodice nije zaobišla ni neke medije i fanove - rekla je ona.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje, niti "srpski narod od toga treba da osjeća poniženje".

- Naivno je vjerovanje da je ta tabla stvarni i jedini razlog, ona je sredstvo zakulisnih radnji i time je obesmišljena i ukaljana i treba biti uklonjena - rekla je.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je u svom posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritikovao veličanje ratnih zločinaca, posebno postavljanje table s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu Pale, te poručio da Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanje u zemlje Evropske unije ukoliko je ne ukloni.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine.

Ona je ustvrdila da njena današnja poruka nije "spasavanje Milorada Dodika"  te da se sa njim nije "konsultovala" prije pres konferencije.

- Da se tako bilo ko može spasiti ja bih tako prije 25 godina spašavala svog oca i porodicu. Možda je ovo na neki način spasavanje i OHR-a. Nastupam ovdje kao član porodice Radovana Karadžića, da nas jednom ostave na miru - poručila je Karadžić-Jovičević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.