open-navfaktor-logo
search
Stav zastupnika
Karajbić: Blok 7 je u ingerenciji Vlade FBiH, a ne Parlamenta, moraju dati odgovore na važna pitanja
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bi na jednoj od narednih sjednica trebao razmatrati novonastalu situaciju u vezi s realizacijom projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla.   
17.07.2022. u 15:04
get url
text

Podsjetimo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj u četvrtak prihvatila dokument Elektroprivrede BiH u kojem se traži da se odbije prijedlog kineskog konzorcija o novom podizvođaču ključne opreme za Blok 7 (kotao, turbina i generator) jer ne zadovoljava zahtjeve iz tendera i EPC ugovora.

Kakav bi mogao biti stav Parlamenta FBiH, pokušali smo saznati od zastupnika, ali se na naše pozive jedino javio Elvir Karajbić (Socijaldemokratska partija). 

VEZANI TEKST - Više od 200 miliona KM: EPBiH će ako projekat Blok 7 propadne tražiti od Kineza namirenje potraživanja 

- Parlament je prilikom zaključivanja ugovora dao sve potrebne pretpostavke, a Vlada FBiH je ta koja mora dati odgovore na nekoliko važnih pitanja. Zašto se kasni sa pompezno najavljivanim projektom, zašto praktično ništa nije urađeno u Tuzli, kako će vratiti avans uplaćen Kinezima u iznosu višem od 200 miliona KM... To je sve u ingerenciji Vlade FBiH, a ne Parlamenta - kazao je za Faktor Karajbić.  

Ističe kako je ovo nastavak dugogodišnje loše politike Vlade FBiH.

- Naša zemlja od izvoznika postaje uvoznik struje. Ovakva politika dovodi BiH u energetski ovisnu državu - podvlači Karajbić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.