open-navfaktor-logo
search
Zastupnička pitanja
Karamatić: Kako to da je u Ministarstvu poljoprivrede najviše uposlenika sa medresom?
Da li će građani i ove godine imati na raspolaganju turističke vaučere, zašto u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva rade uglavnom uposlenici sa medresom, kakve su aparate za mjerenje šećera u krvi dobila djeca oboljela od dijabetesa tipa jedan, samo su neka od zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
15.03.2023. u 21:37
get url
text

Mario Karamtić (HSS) o zapošljavanju u Ministartsvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Koji se predmeti izučavaju u medresi pa preferiraju poljoprivredu"

- U mandatu federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića devet Hrvata je prestalo raditi, otišli su u penziju. U međuvremeno je zaposleno 20 ljudi, svi su Bošnjaci, nije problem. Od muških uposlenika u ministarstvu gotovo svi su završili medresu, uredu su diplome.

Ni to mi nije sporno, ali znam da na bogosloviji se ne posvećuje dužna pažnja poljoprivredi, pa bih molio do iduće sjednice da ministar Dedić dostavi odgovor koji predmeti se izučavaju u medresi, a da su posvećeni poljoprivredi kako bismo imali na uvid - rekao je zastupnik Mario Karamatić (HSS).

Nijaz Helez (SDP) je imao pitanje za Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, a tiče se događanja u rudniku Gračanica, Gornji Vakuf-Uskoplje.

- Proteklog vikenda došlo je do klizanja ugljenih i jalovinskih masa unutar kratera na površinskom kopu Dimnjače. Klizište ugrožava i susjedne objekte. Prema saznanjima uništene su sve rezerve uglja. Štete su višemilionske, radnici kažu da se domaćinski nije radilo. Pitanje za ministarstvo je kolika je šteta u rudniku, inspekcija je prisutna, ko je odgovoran - kaže Helez.

Zastupnica Alma Kratina je tražila od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike više informacija o implementaciju Zakona roditelj-njegovatelj, te kako teče isplata naknada.

"Šta je sa vaučerima"

Zastupnica Edita Mazić (SDA) je tražila od Eletroprivrede BiH više informacija o stanju rudnika Kreka i Đurđevik.

Pitala je Federalno ministarstvo okoliša i turizma da li će građani imati na raspolaganju turističke vaučere na destinacijama unutar FBiH.

- Ministarstvo je prošle godine izdvojilo dva miliona. Ovaj program potrebno nastaviti u ovoj godini uz veća izdvajanja. Nadam se pozitivnm odgovoru - kazala je Mazić.

Zastupnica Elzina Pirić je tražila detaljne informacije o rudnicima u FBiH, stanju, zapošljavanju...

Aparati ne pokazuju stanje šećera u krvi

- Tražim finansijske izvještaje svih rudnika FBiH, sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede i rudnika Banovići, sa posebnim osvrtom na obaveze prema dobavljačima i kumulativnom dugovanju. Da nam se dostavi broj zaposlenika, kao i zapošljavanje u protekle dvije godine primljenih radnika u svim rudnicima.

Da se dostave sve odluke nadzornog odbora o stečaju rudnika Kreka i Zenica, dostavi objašnjenje zašto ste raspisali tendere za korištenje privatnih mašina u rudnicima u FBiH u milionskim iznosima i to u sedam rudnika koncerna i Banovići, pogotovo dokumentaciju na aktuleni tender u rudnku Đurđevik od 67 miliona KM - rekla je Pirić.

Pitanja je imao i Dennis Gratz (DF).

- Pitanja se tiču djece oboljele od dijabetesa tipa jedan koji imaju pravo na glukometar i trakice za mjerenje šećera u krvi preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Sredinom prošle godine ovaj Zavod kao ugovorni organ proveo je postupak javne nabavke aparata za mjerenje glukoze u krvi i trakica za djecu.

Sa izabranim ponudžačem, Bauerfeind doo Sarajevo, zaključio okvirni sporazum, ugovor o nabavci i isporuci aparata sa trakama proizvođača iz Kine. Domovi zdravlja su počeli sa podjelom u 2022. godini aparata i trakica djeci obiljeloj od tipa 1. Dodijeljeni aparati u velikom broju slučajeva pokazuju vrijednosti šećera u krvi koji značajno oddstupaju od mjerenja na drugim aparatima - upozorio je Gratz i dodao:

- Do sada ti aparati ne registruju hipoglikemju (niske vrijednosti šećera u krvi) a koja predstavlja najveću opasnost po život djece. Desile su se situacije, da dijete osjeća znakove hipoglikemije, tremor i slabost, a apart ne pokazuje. Zbog svega su roditelji prisiljeni da kupuje druge aparate i trakice za šećer, a jedna kutija trakica košta 36 KM. Koji je status ugovora o
nabavci aparata i trakica i šta sprečava nadležnu instutuciju da raskine ugovor i raspiše poziv za nabavku funkcionalnijih aparata i trakica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.