open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Karamatić tražio prekid sjednice da bi išao "na slobodnu teritoriju navijati za Zrinjski", Sarajevo mu nesigurno
Usred današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u trenutku kada je na dnevni red došao Prijedlog zakona o zašititi civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, zastupnik Mario Karamatić (HSS) je šokirao sve svojom "poslovničkom intervencijom".
25.07.2023. u 16:13
get url
text

- Politika ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijetu nego je to fudbal. Prvak Bosne i Hercegovine danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave se stigli pripremiti, kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub. To jeste da dođemo van Kantona Sarajevo, na područje gdje se navija za prvaka Bosne i Hercegovine, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Srednju Bosnu, čak i Tuzlanski kanton, pa čak i Republiku Srpsku, jer na prostoru Kantona Sarajevo nemamo sigurnosnih uvjeta kako bi podržali naše - rekao je Karamatić.

Dalje nije mogao govoriti jer ga je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić prekinula.

Svojom izjavom je uznemirio sve prisutne, kao i javnost.

- Nekada razumijem potrebu da bude duhovit Karamatić ali ovaj put je prešao sve granice. Tražim od Etičke komisije da reagira a parlamentarna većina da Karamatića urazumi i da ne štiti govor mržnje na ovako perfidan način - rekao je šef Kluba SDA Mirsad Zaimović.

Zastupnik Damir Mašić (SDP) je rekao kako svako odgovara za svoje postupke i da u to nema veze sa SDP-om niti parlamentarnom većinom.

Zastupnik Mahir Mešalić je zatražio reakciju rukovodstva Parlameta.

- Nije prvi put da Mašić glumi advokata Karamatiću. Ovo je tipično širenje mržnje, prema građanima, prvenstveno Sarajevu, građanima Kantona Sarajevo. Ovaj čovjek ne zaslužuje da bude ovdje i treba da se kazni najtežom sankcijom. Toliko smo dužni zbog građana.

Zastupnik Hamdija Abdić Tigar je kazao kako će on navijati za Zrinski. 

- Neumjesna je šala Karamatića. Mislim da će veliki broj Sarajlija navijati za Zrinski - kazao je Abdić. 

Za riječ se javio Damir Nikšić koji je Karamatićevu šokantnu izjavu nazvalo "malim ispadom" kazavši kako se niko ne osjeća sigurno u Sarajevu zbog saobraćaja, tražeći da se nastavi sa tačkom dnevnom reda koja se tiče civilnih žrtava rata. 

Zastupnik Adnan Efendić je poručio da je Sarajevo siguran, otvoren i slobodan grad, i da se Karamtić se može osjećati ugodno.

Mešalić je replicirao Nikšiću da nije riječ o malom ispadu i da je prošlo doba kada se prijetilo građanima slobodnom i okupiranom teritorijom. I da niko to neće činiti, ni Karamatić, poštovalac UZP derivata, kazavši da će biti prijavljen Etičkoj komisiji. 

- Nevjerovatno je da Nikšić kaže da se desio "mali ispad", vrijeđa nam inteligenciju - kazala je zastupnica Alma Kratina koju je dobacivanjem sa mjesta Nikšić prekinuo u izlaganju.

Nakon kratke pauze kojojm je predsjedavajuća pokušavala smiriti tenzije u sali, ponovo se javio Karamatić. Umjesto očekivanog izvinjenja kazao je kako ne namjerava tražiti halal certifikat sarajevske čaršije, nakon čega mu je Marinković-Lepić ponovo oduzela riječ. 

Na zahtjev dopredsjedavajuće Edine Gabela, predsjedavajuća Marinković-Lepić je dala pauzu od pola sata kako bi se sastala Etička komisija. 

Negodova je Ivica Šarić, predsjednik Etičke komisije kazavši da je smiješno kakav je kodeks i šta može Etička komisija uraditi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.