open-navfaktor-logo
search
Dolazi iz Posušja
Karamatiću i dalje smeta što ima pravo na plaćeni smještaj samo u Sarajevu a on bi u Lukavici ili Kiseljaku
Federalni zastupnik Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke iz Posušja na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH ponovo se pobunio jer zastupnici čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta FBiH imaju pravo na plaćeni smještaj samo na području Kantona Sarajevo.
05.02.2024. u 08:37
get url
text

VEZANI TEKST - Federalni parlamentarci ne bi da odsjedaju u Sarajevu, Karamatić bi u Visoko kod piramida

Poručio je kako će insistirati na tome da zastupnici imaju pravo smještaja van Sarajeva.

- Postoji zakon o pravima izabranih i imenovanih dužnosnika u kojem stoji da imaju pravo na odvojeni život, smještaj ako su udaljeni 70 kilometara od mjesta gdje rade. Međutim, postoji jedna stvar u ovom Parlamentu i zove se Administrativna komisija Zastupničkog doma koja je iznad Parlamenta pa tako ja kao izabrani zastupnik mogu napraviti ugovor da imam smještaj u Pazariću a ne mogu imati smještaj u Kruševu ili Kiseljaku koje je bliže od Pazarića - požalio se Karamatić.

Tjeraju zastupnike na kriminal 

Dodaje kako mogu imati smještaj isključivo na području Kantona Sarajevo.

- To diskriminira devet drugih kantona i diskriminira RS jer ja kao zastupnik u Federalnom parlamentu ne mogu imati smještaj u Lukavici koja je udaljena, ne znam, od Dobrinje 13 metara ako se pređe ona entiteska linija - kaže.

Poručio je kako će tražiti "dosljedno primjenjivanje zakona o izabranim dužnosnicima u Parlamentu".

- Toga se neću okaniti. Ako imamo pravo i ako je odobreno koliko novca imamo na raspolaganju dajte te novce nama ili da uzmem stan gdje me volja u krugu 70 kilometara. Ako ništa, mogu spavati i sa migrantima po ovim parkovima kao što i rade u Sarajevu. Ima opcija da uštedim tih 400 KM jer ovako tjeraju zastupnike na kriminal. Ja odgovorno tvrdim da pola zastupnika odlazi van sredine Sarajeva, zloupotrebljavaju, rade fiktivne prijave... - rekao je Karamatić.

Predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić kaže kako su nekada ranije na Kolegiju imali raspravu o smještaju.

Može smještaj van Kantona Sarajevo ali o vlastitom trošku 

- Zašto Karamatić potencira pitanje smještaja, nejasni su motivi. Da li je populizam ili želja da se prijavi boravak u Istočnom Sarajevu ne znam i ne ulazim u to. Iskreno mislim da se sa navedenim ne treba puno opterećavati u smislu da to uzme dragocjeno vrijeme rada Parlamenta. Možda nekada hladne glave pristupiti tome - rekao je Čavalić.

Razgovarali smo i sa Izmirom Hadžiavdićem, sekretarom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

- I kod nas je bilo tih pokušaja pa smo ljudima skrenuli pažnju da ne može smještaj izvan Kantona Sarajevo. Morali su otkazati smještaj izvan kantona i naći novi smještaj u kantonu. Da bi se promijenio način smještaja, mora se izmijeniti zakon. Ukoliko neko želi boraviti van Kantona Sarajevo može ali o svom trošku - kazao je Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.