open-navfaktor-logo
search
Imunolog upozorava
Karamehić: Kolektivni imunitet nije legalna strategija, ako nastavimo ovako, de facto idemo ka tome
Širom Evrope i regije "padaju" crni rekordi po broju novozaraženih koronavirusom, no to je nešto što je, kako kaže prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, struka tokom cijelog proteklog ljeta znala i najavljivala.
30.10.2020. u 09:40
get url
text

- Ja sam još u junu najavljivao da nas čekaju vrlo teški jesen i zima. Zašto? Ništa se ne dešava slučajno? Godišnji odmori su završeni, a kad se sjetimo plaža u Neumu, Hrvatskoj, Sloveniji, te drugim turističkim zemljama poput Italije, Španije i Francuske, onda ove brojke nisu nikakvo čudo. Upravo to razlog je što sada u tim zemljama imamo ekploziju broja zaraženih, jer se niko nije pridržavao mjera. Konzumenti su i ove godine bili isti, a to su države Srednje Evrope, Nijemci, Česi, Poljaci, Slovaci, Mađari. U svim tim državama imamo naglo povećan broj novooboljelih i umrlih – objašnjava Karamehić.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog

Na pitanje, kada bismo mogli očekivati zaustavljanje rasta broja oboljelih, Karamehić odgovara da "plafona" nema.

- Po prirodi sam optimista i ne volim plašiti ljude, ali teški mjeseci su pred nama, naročito ako se i dalje budemo ponašali neodgovorno i ne budemo poštovali mjere. Govorim objektivno na osnovu naučnih činjenica jer nemamo vakcinu i specifičan lijek protiv COVID-19. No, imamo dosta efikasne imunoprofilaktičke i epidemiološke mjere, poput držanja distance, nošenja maske, izbjegavanja javnih kontakata, pranje ruku…, hajmo ih se svi prodržavati i brojke će odmah padati. Evo vam najboljeg primjera za to. COVID-19 krenuo je iz Kine koja je imala ogromne probleme na početku pandemije jer nisu poznavali virus ni kako reagovati da bi se zaustavilo njegovo širenje. Imali su ogromne cifre novozaraženih. Istu cijenu platile su i Južna Koreja, Singapur, Tajland. No, sada te zemlje nemaju nikakvih problema sa SARS-CoV-2 jer se mjere koje donose država i krizni štabovi provode, a kod nas je sve – "hoću - neću". Po meni su dobrim dijelom krivi i krizni štabovi kada su proljetos naglo ukinuli mjere, pa su građani stekli dojam da je virus pobijeđen – navodi Karamehić.

Kaže kako je protiv kolektivnog imuniteta, jer to nije legitimna strategija. No, ako se i dalje nastave nizati crne brojke novozaraženih, ističe, "da mi de facto idemo ka tome".

- Pustiti se stjecanju kolektivnog imuniteta znači žrtvovati određen broj stanovništva, a to nije humano, etički, niti je po Hipokratu. Šta će nam onda ministarstva zdravstva, bolnice, krizni štabovi…, ako se pusti da se zaraza spontano širi čime bismo izgubili dobar dio populacije, prije svega mislim na starije i osobe sa hroničnim bolestima te djecu koja su imunodeficitarna. Švedska se hvali kolektivnim imunitetom, ali ne kažu kako imaju najveći broj umrlih od COVID-19. Nadam se da će vakcina brzo stići i spriječiti da idemo u tom pravcu – naglašava Karamehić.

Imunolog se osvrnuo i na posljednjih dana povećanu potražnju vitamina i minerala u apotekama.

- Nisam za uzimanje imunoloških suplemenata u apotekama, jer ne pomažu puno, a nisu ni jeftini. Na imunitetu se radi svaki dan cijeli život i nema ad hoc rješenja tako što ću danas uzeti neke vitamine u apoteci i riješio sam problem. Osim toga, uzimanje takvih preparata bez konsultacije sa ljekarom može izazvati kontraefekat, odnosno dodatno pogoršati stanje, pa osoba može dobiti autoimuno oboljenje. Savjetujem da se vodi zdrav i uravnotežen život sa dovoljno odmora i sna, izbjegavati stres, boraviti na čistom zraku kad god je to moguće, a što se tiče prehrane, dati prednost svježem voću i povrću, ribi, orašastim plodovima, namirnicama koje su bogate vitaminima C i D, A i B, selenom, magnezijem. Zašto uzimati vitamin C u apoteci kada njim obiluju kisele salate, naročito kiseli kupus i citrusno voće – poručuje Karamehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.