open-navfaktor-logo
search
BiH i vakcine
Karamehić: U 2022. ući ćemo kao jedina zemlja u Evropi koja se nije izborila sa COVID-19, imat ćemo sanitarni koridor
Činjenica je da koronavirus svakodnevno mutira u nove sojeve. Neki od njih, poput britanskog, koji je otkriven i u našoj zemlji, daleko je zarazniji od dominantne varijante.
17.02.2021. u 19:03
get url
text

Pitanje je kako će se SARS-CoV-2 u narednim mjesecima ponašati i kako će utjecati na dalji tok pandemije.

Ono što zabrinjava jeste da u BiH u posljednje vrijeme raste broj zaraženih i umrlih od posljedica COVID-19, a ljekari svakodnevno apeluju i na povećan broj hospitaliziranih sa teškim kliničkim slikama.

Najgore je što BiH još uvijek nema vakcinu niti iko od nadležnih državnih i entitetskih nivoa pouzdano zna datum kada bi prva pošiljka mogla stići.

- Srbija je 27. decembra prošle godine počela vakcinaciju svog stanovništva. U tom periodu vakcinacija je krenula i u Hrvatskoj. Tačno sad dođe period kada kreću sa revakcinacijom. BiH još nije dobila ni prvu pošljku vakcine. Entitet RS dobio je 2.000 doza ruske vakcine, ali i to je došlo kasno i malo je. Za homogenu vakcinaciju da bi se postigao imunitet potrebno je vakcinisati dvije treći populacije jedne države. To znači, ako BiH ima tri miliona stanovnika, i ako izuzmemo djecu do 16 godina života, trudnice i dojilje, te one kategorije stanovništva među kojima su autoimuni i imunokompromitovani, dolazimo do cifre od milion i po stanovnika koje treba vakcinisati. Zabrinut sam i skeptičan - kaže prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog.

Ističe kako ne vjeruje da će se BiH sa ovakvom politikom i neodgovornošću u ovoj godini riješiti pandemije.

- U 2022. ući ćemo kao jedina zemlja u Evropi koja se nije uspjela izboriti sa pandemijom jer na vrijeme nije nabavila vakcine. Bit ćemo crna rupa u svakom pogledu. Imat ćemo sanitarni koridor, niti će se moći ući, niti izaći iz zemlje jer nećemo imati Covid-pasoše da smo vakcinisani. S pravom, svi će se braniti od nas – kazao je Karamehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.