open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Karavelić: Na međunarodnoj zajednici je velika odgovornost za budućnost BiH
Vahid Karavelić, generalmajor u penziji, izjavio je danas na sesiji Kruga 99 da je na međunarodnoj zajednici velika odgovornost za budućnost BiH, budući da je ona kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog činjenice da se od rata do danas nastavila borba za nestanak BiH, i da i dalje traje, čak i jača na istoj ideologiji od strane istih retrogradnih političkih snaga koje su dovele i do rata.
17.04.2022. u 12:13
get url
text
Vahid Karavelić
Vahid Karavelić

"Međunarodna zajednica je dužna ispraviti svoju grešku prema BiH" 

Kao uvodničar o temi "Trideset godina odbrane Bosne i Hercegovine i savremeni izazovi", Karavelić je istakao da je međunarodna zajednica dužna, odgovorna i morala bi sve učiniti i danas ispraviti svoje greške prema BiH, na način da osigura njenu trajnu budućnost izgradnjom njenog društveno-političkog sistema na načelima i principima savremene demokratije, kao multietničke i sekularne društvene zajednice, odnosno građanskog društva.

Podsjetio je da je nakon raspada SSSR-a i njegovog vojnog bloka, kao i socijalističkog bloka zemalja istočne evrope, rušenjem berlinskog zida devedesetih godina prošlog stoljeća uslijedila i disolucija SFRJ, što je velikosrpski nacionalistički beogradski režim prepoznao kao svoju šansu za ostvarenjem svojih historijskih nacionalističkih ciljeva.

- Planirano je za nekoliko sedmica oružanim putem okupirati BiH i nasilno je zadržati u krnjoj Jugoslaviji odnosno Velikoj Srbiji, što je najavljeno još 28. juna 1989. na Gazimestanu, nakon čega je dvije godine kasnije 25. maja 1991. uslijedio i dogovor u Karađorđevu između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine - naveo je Karavelić.

Precizirao je da je odmah po međunarodnom priznanju, Predsjedništvo BiH 8. aprila 1992. donijelo Uredbu o ukidanju dotadašnjeg Republičkog štaba TO i obrazuje novi štab TO Republike BiH, a naredni dan je donijeta Odluka o objedinjavanju svih organizovanih i naoružanih sastava na cijeloj teritoriji BiH i stavljanju pod jedinstvenu komandu Štabova TO s rokom 15. april 1992.

Respektabilna vojna sila 

- Armija čije su preteče Patriotska liga i Teritorijalna odbrana sa svojim oznakama postaje legalna i legitimna oružana sila Vlade RBiH, po uzoru na mnoge zemlje svijeta koja stasa u respektabilnu vojnu silu koja će u konačnici i odbraniti BiH. Samoproglašene Republika Srpska i HR Herceg Bosna i njihove vojske, kao i AP Zapadna Bosna i njena vojska su bile parapolitičke i paravojne organizacije - naglasio je Karavelić.

Istakao je da je međunarodna zajednica Bosni i Hercegovini, iako ju je priznala i primila je u UN, znajući ko je napada uvela embargo na oružje, što je značilo smrtnu presudu za armiju.

- Tokom gotovo cijelog perioda rata Armija je prsima svojih boraca branila BiH u krajnjoj oskudici svega što je potrebno za vođenje oružane borbe. Međunarodna zajednica je prepustila Armiju na milost i nemilost agresoru - poručio je Karavelić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.