open-navfaktor-logo
search
Susret vjerskih poglavara
Kardinal Puljić i reis Kavazović pozvali na dijalog i smanjivanje napetosti
U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u petak su razgovarali vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji su tom prilikom pozvali domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti.
15.10.2021. u 16:13
get url
text

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Katoličke crkve i Islamske zajednice za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti.

Vrhbosanski nadbiskup informisao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u toku te mu zahvalio što je bio nazočan na njezinom otvorenju.

Također su se dotaknuli akturlne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Posebno su istaknuli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava.

Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja, navodi se saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.