open-navfaktor-logo
search
Poslat će mu presude
Karić iznenađena izjavom beogradskog gradonačelnika o Mladiću
Gradonačlnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.
24.07.2022. u 12:10
get url
text

Kako je napisala na Facebooku, gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja, Šapić bi trebao biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Beograda ne želi ukloniti Mladićev mural: Ne ispunjavam haške želje

- On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanosti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici - napisala je Karić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.