open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnica Sarajeva
Karić o promociji četnika na SFF-u: Tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa Gradom
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je oštru reakciju povodom promocije srbijanskog filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda" u okviru Sarajevo Film Festivala, poručivši kako je nedopustiv pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu.
16.08.2023. u 09:09
get url
text

Karić je u saopćenju objavljenom sinoć nakon događaja na SFF-u "Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija", na kojem je promovisan pomenuti film, podsjetila da je Draža Mihailović presuđeni ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata, kao što su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić presuđeni ratni zločinci za zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

- Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi! Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama. Uime Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu - rekla je gradonačelnica Sarajeva.

Naglasila je da ovakvi propusti nanose štetu gradu Sarajevu.

 -Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu. Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima - kazala je Karić.

Informacija da je održana promocija pomenutog filma na SFF-u iznenadila je mnoge, izazvavši brojne negativne komentare u javnosti.

Iz SFF-a su ustvrdili kako navedeni sadržaj "nije bio dogovoren" i da "SFF neće dopustiti da se koristi za promociju historijskog revizionizma bilo koje vrste".

VEZANI TEKST - Prikazivanje filma "Heroji Halijarda" izazvao buru: Četnička drama Radoša Bajića usred Sarajeva

- U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala.

U okviru SFF-ovog programa "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija" u utorak je održana promocija srbijanskog filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda". U ovom filmu četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju se kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.