open-navfaktor-logo
search
Uputila prijedlog
Karić ukida osvjetljavanje Vijećnice: Izuzetak su...
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je jutros Gradskom vijeću prijedlog odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.
26.06.2023. u 10:52
get url
text

VEZANI TEKST - Karić nije dala dozvolu da se Vijećnica osvijetli, Izraelci prijem premještaju "gdje se njihova zastava poštuje"

- Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora. U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih - navela je Karić kao obrazloženje na Twitteru.

U sklopu odluke predložila je, kako kaže, izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrđena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su: Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva, Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

- U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti - zaključuje gradonačelnica Sarajeva.

 

Ovaj prijedlog Karić uslijedio je nakon što je odbila zahtjeve Ambasade Izraela i Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za osvjetljavanje Vijećnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.