open-navfaktor-logo
search
Nije njen posao
Karić za Faktor pojasnila zašto se ne osjeća odgovornom za dotrajale fasade koje padaju na građane
U centru Sarajeva, u ulici Ferhadija br. 14 kod Vječne vatre 21. februara došlo je do urušavanja fasade i povrijeđena je jedna žena. Tim povodom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se i predložila da povrijeđena žena tuži odgovorne zbog urušavanja fasade.
26.02.2024. u 13:01
get url
text

Benjamina Karić

Gradonačelnici Karić postavili smo pitanje je li ikada tražila od inspekcije da kažnjava vlasnike zgrada ili firme koje održavaju zajedničke prostorije u šta se računa i popravljanje fasade. Ako jeste koliko je bilo prijava koje je uputila inspekciji?

Gradonačelnica je u svojoj reakciji kazala da Grad Sarajevo nije nadležan za rekonstrukciju fasada, a ipak obnavlja fasade u Sarajevu. Na naše drugo pitanje da gradonačelnica također snosi odgovornost za propuste i nesreće u gradu Karić je odgovorila.

- Urušavanje fasade se desilo sa krova stambene zgrade kolektivnog stanovanja, a koji istovremeno predstavlja i balkon privatnog hotela i ugostiteljskog objekta, stoga Grad Sarajevo, niti gradonačelnica Grada Sarajeva ne snose bilo kakvu odgovornost u pogledu predmetnog događaja i iz istog prouzrokovane štete, budući da je isto isključivo odgovornost su(vlasnika) nekretnine i upravitelja, u skladu sa odredbama Zakona o stvarnim pravima, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o upravljaju zajedničkim dijelovima zgrade.

VEZANI TEKST - Ženi na koju se obrušila fasada na sarajevskoj Ferhadiji slomljena lopatična kost

Na naše prvo pitanje koliko je prijava uputila inspekciji, gradonačelnica nije odgovrila, ali je u svom odgovoru dostavljenom e-mailom napisala:

- Kako je navedeno u mojoj objavi, održavanje objekata nije nadležnost organa uprave Grada Sarajevo, međutim projekat sanacije, restauracije, kolorističke obrade fasada provodi se na objektima koji su proglašeni pojedinačnim nacionalnim spomenicima i koji se nalaze u zoni historijskog urbanog krajolika Sarajeva..., na području uže gradske jezgre Sarajeva na dijelu općine Stari Grad i općine Centar, a sve u cilju uljepšavanja našeg grada, kao i u cilju povećanja sigurnosti uslijed dotrajalosti pojedinih objekata. 

Međutim isto ne utiče na činjenicu da su svi objekti i dalje objekti kolektivnog stanovanja - stambene zgrade, te je obaveza etažnih vlasnika (vlasnika stanova kao posebnih dijelova objekta) i ovlaštenog upravitelja zgrade da održavaju zajedničke dijelove zgrade i time spriječe nastanak štete trećim licima.

Odredbama Zakona o stvarnim pravima je propisana predmetna oblast, te je definisano da "etažni vlasnik (vlasnik dijela nekretnine-stana) je ovlašten i dužan da bez odgađanja prijavi zajedničkom upravniku štete za koje je saznao da su nastale na dijelovima ili uređajima nekretnine, i štete na onim posebnim dijelovima te nekretnine, na kojima je uspostavljeno etažno vlasništvo, ako od njih prijeti opasnost ostalim dijelovima nekretnine", te kad prijeti opasnost od štete, svaki je etažni vlasnik ovlašten da preduzme hitne mjere bez pristanka ostalih etažnih vlasnika. 

Identične su i odredbe Zakona o upravljaju zajedničkim dijelovima zgrade koje propisuju da "etažni vlasnik je ovlašten i dužan da bez odgađanja prijavi upravniku štetu za koju je saznao da je nastala na zajedničkim dijelovima zgrade, i štetu na onim posebnim dijelovima zgrade, na kojima je uspostavljeno etažno vlasništvo, ako od njih prijeti opasnost ostalim dijelovima zgrade". 

Također odredbama Zakona o stvarnim pravima je propisano da ako se u jednoj nekretnini nalaze zajednički dijelovi i uređaji, koji koriste i drugim nekretninama (krov, oluci, fasada, konstruktivni zidovi, kotlovnica i sl.) etažni vlasnici su dužni poslove upravljanja nekretninom povjeriti upravniku.

Odredbama Zakona o upravljaju zajedničkim dijelovima zgrade je propisano da "u zgradi koja ima tri i više etažnih vlasnika, etažni vlasnici obavezno biraju samo jednog upravnika". U skladu sa navedenim predmetni objekat - zgrada ima upravnika.

VEZANI TEKST - Grad Sarajevo finansira fasadu na samo jednoj strani zgrade, poručuju stanarima da sami plate ostatak

Sukladno odredbama Zakona o upravljaju zajedničkim dijelovima zgrade upravnik je  pravno lice registrovano za obavljanje djelatnosti upravljanja nekretninama uz naknadu ili na osnovu ugovora i pomoćne djelatnosti upravljanja zgradama, ili fizičko lice - obrtnik registrovan kod nadležnog organa uprave za obavljanje djelatnosti upravljanja nekretninama uz naknadu ili na osnovu ugovora i pomoćne djelatnosti upravljanja zgradama, koji upravlja zajedničkim dijelovima zgrade, vrši održavanje istih i obavlja druge poslove koje mu povjere etažni vlasnici.

Obzirom na navedeno, jasno je da su vlasnici etažnih jedinica (suvlasnici stanova) i upravitelj koga su isti izabrali odgovorni za svaku pričinjenu štetu. Naravno Grad Sarajevo će sukladno svojim mogućnostima, našoj povrijeđenoj sugrađanki pružiti svaku pomoć – navodi se u dugom pojašnjenju gradonačelnice Karić.

Sedamdesetdvogodišnja R. B. iz Sarajeva na koju su pali dijelovi fasade u centralnoj sarajevskoj ulici Ferhadija teško je povrijeđena, tačnije konstatovan joj je prijelom lopatične kosti, potvrđeno je iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.