open-navfaktor-logo
search
Jesu li u pitanju dilovi
Kasni isporuka 150.000 testova za COVID-19: Milićević opstruirala rad Kriznog štaba?!
Federalna vlada u kriznim situacijama neće prepustiti na volju pojedincima da se nonšalantno ophode i ne izvršavaju zadatke na vrijeme, a što bi za posljedicu moglo imati ugrožavanje zdravlja i života stanovnika. Ukratko je to objašnjenje i razlog zbog kojeg je došlo do promjene sastava Federalnog štaba civilni zaštite na čijem je čelu ministrica finasija Jelka Milićević (HDZ).
25.03.2020. u 20:16
get url
text

Kap je prelila čašu kada je postalo jasno da se zbog aljkavosti pojedinaca kasni sa nabavkom testova za koronavirus. Testovi koji se nabavljaju iz Južne Koreje, njih 150.000, trebali su stići još prošle sedmice. 

Potpisivanje ugovora sa dobavljačem, sa kojim je ranije dogovorena isporuka, kasni jer se Štab nije mogao usaglasiti, zakazati sjednicu i donijeti odluku. Na prvoj konferenciji za medije kada se obratila kao komandantica Federalne civilne zaštite, Milićević je kazala da su se "usaglasili kako će se sve mjere donositi jednoglasno, da nema preglasavanja". Izvori u Vladi FBiH tvrde kako je upravo Milićević imala značajan udio u neusaglašavanju te da su u Vladi FBiH bili prinuđeni napraviti rez. 

- Štab je trebao biti operativan i funkcionalan. Radi se na tome da na čelu s Milićević to malo teže ide - rekao je za Faktor izvor iz Vlade FBiH dodajući da se ne može čekati na nečiju dobru volju ( Milićević, op. a.) da sazove sjednicu Štaba. 

- Tamo je bilo nekih dvadesetak ljudi, državni službenici, pomoćnici, vjerovatno tu ima i neka naknada za njihov rad... Na kraju se vidjelo da to tijelo očigledno ne funkcionira i moralo je doći do ovoga. Ne možemo mi u vrijeme ovakve krize ostaviti sve na volju pojedincima. Sa nabavkom testova se kasni sedmicu dana upravo zbog tih opstukcija - kaže nam izvor iz Vlade. 

Na pitanje da li su tačne informacije kako je navodno sve opstruirano da bi se na kraju testovi za koronavirus nabavili preko firme iz Hrvatske, upućeni izvor nam odgovara: "Ima ta neka priča". 

Faktor večeras nije uspio stupiti u kontakt s ministricom Milićević kako bismo čuli i njen odgovor. 

- Danas je Vlada imenovala novi krizni štab Federalne civilne uprave nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene, naročito kada je u pitanju nabava medicinske opreme za Federaciju BiH. Sada je Štab skraćen na sedam osoba - izjavio je premijer Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za medije. 

Šef Klinike za infektvne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Rusmir Baljić također je potvrdio u jednoj od izjava medijima da je 150.000 testova već trebalo biti dopremljeno u Sarajevo.

Jelka Milićević ostaje komandantica Federalnog štaba CZ, ali se izmjena ogleda u tome da je u njemu sada značajno manji broj ljudi, a samim tim se očekuje i efikasniji rad. Bitna izmjena je i ta da sada i Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba, može sazivati sjednice. U praksi to znači da se Milićević može, a i ne mora pojaviti na sjednici, te da se uprkos tome odluke mogu donositi. 

Sastav novog Štaba možete vidjeti ispod.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.