open-navfaktor-logo
search
"Nisu me pobijedili..."
Kasumović o hapšenju: SDA i A-SDA dvije godine rade na ovome, ja sam moralna vertikala
Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, obratio se prvi put Gradskom vijeću i građanima nakon što je nedavno uhapšen u okviru predmeta "Zenicatrans". Uputio je niz optužbi prvenstveno na račun SDA, kazavši i to kako su mu nudili, dok je bio pritvoren, da podnese ostavku, a zauzvrat "bi mu našli neko mjesto u Sarajevu i oslobodili ga". Iznio je i uvrede na njihov račun pitavši ih: "Zar ste toliko glupi?".
04.01.2022. u 13:41
get url
text

U uvodnom obraćanju kazao je kako i "najmanje dijete u ovom gradu zna ko je opljačako Zenicatrans" te da je SDA na svojim zvaničnim i nezvaničnim stranicama najavljivala njegovo hapšenje.

- Dobro se sjećam prije tri godine sudija državnog suda BiH Branko Perić u jednom intervjuu na nekoj televiziji kaže "postoji pravosudna mafija". I ja sam se tada iznenadio da je zvanično rekao to. SDA zajedno sa A-SDA dvije godine radi na ovom predmetu zahvaljujući svojim korijenima koje imaju u tužilaštvu itd. Da je sve nečasno i kompromitirajuće za to pravosuđe govori sljedeće – od oktobra prošle godine, od izbora, na zvaničnim i nezvaničnim stranicama SDA se spominje da ću biti uhapšen - rekao je Kasumović.

"Nisu me mogli pobijediti politički"

Kasumović je rekao kako je prije četiri-pet mjeseci bio na sastanku s glavnom tužiteljicom Tužilaštva ZDK Vesnom Kaknjom. Sastanku su, kako kaže, prisustovali njegov sekretar Selver Keleštura, tužiteljicin zamjenik Delić i sekretarka Salčinović.

- Kazao sam: "Gospođo, mi smo udaljeni sto i nešto metara, nema potrebe ovo što vaši mediji SDA govore da će hapsiti. Pozovite i odzavat ću se kao i uvijek". Ali to nije imalo nikakvog efekta - rekao je.

Ističe i to kako je sve ono za šta ga terete demantovano u dokumentu drugostepenog organa Federalnog ministarstva finansija koje je taj dokument dostavilo prije 15-20 dana, ali da su ga oni sakrili.

- Nisu me mogli pobijediti politički, onda su htjeli poniziti ovaj narod, ne samo mene. Otkako sam vas pobijedio, pravite probleme ovom gradu. To što ste naredili da me pritvore kao najvećeg dilera i kriminalca u državi, to samo priliči vama. Izvinjavam se ljudima koji su bili samo kolateralna šteta, da ne bi bilo da ašćarile idu samo na mene, pritvorili su još 10 ljudi. Na čast tim institucijama, SDA-u i A-SDA-u - rekao je Kasumović, prenosi N1.

Istakao je kako nije bila tačna informacija da je bio u bjekstvu već da je poslom bio van Zenice te da se odmah vratio kada je vidio u medijima da ga traže.

"Odakle fotoaparati i kamere"

- Objavljivanjem lažne informacije da sam u bjekstvu, stavili su mi metu na čelo. Svaki policajac je mogao pucati na mene - rekao je, a potom je upitao:

- Odakle fotoaparati i kamere u pola šest ujutro pred mojom kućom ako tužilaštvo nije javilo SDA medijima? Da im Allah nije javio?

Naveo je kako je, čim je stigao u Zenicu, otišao u SIPA-u i zahvalio im se na tretmanu. Kasnije, kada su ga predali, kaže da su ga držali u nehumanim uvjetima gdje je i dobio, kako kaže, upalu pluća.

- Jedan od policajaca, koji čini mi se nije bio na dužnosti, a ima videonadzor pa se može provjeriti, poslali su ga iz te vladajuće kriminalne stranke, mi je rekao: "Daj ostavku na to mjesto, dat ćemo ti bilo koje mjesto u Sarajevu i bit ćeš oslobođen". Znate kakav sam i rekao sam: "Ti koji su te poslali, neka ćaću svog nagovaraju, mene neće". Sve što je urađeno, urađeno je po želji onih koji su građane ponizili. Stotine građana ste natjerali na plač. Zar ste toliko glupi? Znao sam da su istrošeni, ali toliko glupi da tako nešto urade, ne vidim razloga - rekao je Kasumović.

I selam je atak na njega

Poručio je da nema ništa protiv istraga koje radi pravosuđe, ali da je on "moralna vertikala".

- Fuad Kasumović je, dragi građani, moralna vertikala za ove. Niti sam kad bio u kriminalu niti planiram biti. To poniženje koje su napravili vama, mojim saradnicima i meni, na čast neka vam bude - rekao je Kasumović.

Poručio je SDA-u i A-SDA-u, koje je nazvao "osovinom zla", da više nikada neće razgovarati, pregovarati niti išta, a da će i njihov "selam smatrati atakom na sebe".

- U SIPA-i sretne me jedan od visokih funkcionera SIPA-e i decidno mi je rečeno: "Mi nemamo ništa s ovim, ovo je vaš međubošnjački obračun". To mi je teže palo od upale pluća - zaključio je Kasumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.