open-navfaktor-logo
search
Odluka za dan-dva
Kasumović o krizi u koaliciji: BHI-KF ostaje dosljedna sebi, Vlada ZDK se može praviti i bez nas
Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad održat će u naredna dva dana sjednicu Predsjedništva, na kojoj će odlučivati ​​o svojim narednim koracima, najavio je danas medijima gradonačelnik Zenice i predsjednik te stranke Fuad Kasumović.
26.04.2023. u 11:12
get url
text

Kasumović, razočaran činjenicom da su zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na svom jučerašnjem zasjedanju prihvatili, odnosno primili k znanju Izvještaj o financijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je izlazak te stranke iz vladajuće koalicije u ZDK.

- Prije svega, neprincipijelno je da Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine nađe desetke nepravilnosti i nezakonitosti u tom izvještaju, a napravi se koalicija SDA, SDP, DF i HDZ - koji glasaju kao da ništa nije bilo.

Znači, svi mi smo se u izbornoj kampanji obvezali da ćemo pokušati ispraviti sve greške i da ćemo svakako odgovarati za svoje. Očigledno, ovdje se radilo o kupovini određenih stranaka, a BHI-KF ostaje dosljedna sebi. Mi ćemo, vjerojatno u ova dva dana, imati Predsjedništvo i odlučit ćemo o svojim narednim koracima - najavio je Kasumović.

Ako odluka, kao što je jučer najavljeno na njegovom zvaničnom Facebook profilu, bude da se povuče iz vladajuće koalicije, postavlja se pitanje sudbine premijerke ZDK Amre Mehmedić te resornog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je predložila ta stranka.

- Vlada ZDK će se praviti bez nas i apsolutno nas neće zanimati! Mi ne želimo varati građane… Zna se ko je Omer Škaljo, zna se koja je to ljubav, tu nema ni politike, tu samo mogu biti u pitanju novci – smatra Kasumović.

Na novinarsku konstataciju da je za spomenuti izvještaj glasalo 25 zastupnika i da je samo jedan glas bio protiv, pet suzdržanih, a samo BHI-KF u Skupštini ZDK ima pet zastupnika, Kasumović, stoga, ističe kako su njegovi zastupnici "bili i suzdržani i protiv".

- Shodno dogovoru, Naša stranka, Narod i Pravda i BHI-KF bili su sudržani i protiv. Apsolutno niko iz Kluba BHI-KF nije glasao za, to je najvažnije. Ista je stvar, bili suzdržani ili protiv, ne usvajate izvještaj. Apsolutno to nema veze - podvlači Kasumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.