open-navfaktor-logo
search
Svečana sjednica
Kasumović: Zenica je bila nukleus srednjovjekovne bosanske države
Povodom 20. marta – Dana Grada Zenice, Gradsko vijeće održalo je svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a bosanskohercegovački političar Bogić Bogićević proglašen je za počasnog građanina Zenice.
20.03.2021. u 15:03
get url
text

Zenica danas slavi 585. rođendan, odnosno na današnji datum, 1436. godine, ime tog grada prvi se put pojavilo u poznatim, pisnim historijskim dokumentima.

- Zenica je, prema svom geografskom položaju, bila nukleus srednjovjekovne bosanske države, iz koje se ona počela razvijati. Danas je Zenica grad sa bogatom kulturom, historijom i tradicijom. Skoro šest stoljeća, Zenica je, na obalama rijeke Bosne, krasila državu Bosnu i Hercegovinu - istakao je u svom svečarskom govoru gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je podsjetio na uspjehe te buduće projekte koje planira uskoro realizirati.

Želja mu je, kazao je, stvoriti uslove za život i rad u kojima će svoje mjesto pronaći i mladi ljudi, za koje se nada da neće napuštati ni Zenicu ni BiH.

- Zato, okrenimo se budućnosti, jer svako od vas, na svoj način, može doprinjeti boljem i ljepšem ambijentu za život u ovoj kotlini. Naša je budućnost u Evropi, a Zenica je oduvijek bila i ostala i bosanska i evropska - poručio je Kasumović, koji je svim građanima tog grada čestitao Dan Zenice.

Kasumović je posthumno dodijelio priznanje "Grb Zenice" uglednom zeničkom privredniku Rasimu Salčinoviću, odnosno njegovom sinu Nasiru. Priznanje "Nagrada Zenice" dodijeljeno je glumcu Harisu Burini, novinaru u penziji Faruku Midžiću te Gradskom horu "Kasiopeja", dom je priznanje "Plaketa Zenice" dodijeljeno Nihadu Hodžiću.

Tradicionalno, povodom Dana Zenice, Kasumović od 2017. godine dodjeljuje i "Plaketu Gradonačelnika" policijskim službenicima Policijske uprave 1 Zenica. Ove su godine nagrađeni načelnik PU 1 Zenica Admir Gazić, zatim viši inspektor Adnan Duranović, mlađi inspektori Nedžad Hačimović i Faruk Begić te samostalni inspektor Damjan Vidović.

Povodom Dana Zenice, u prijepodnevnim satima zakopan je i kamen temeljac za izgradnju Eko kuće na Smetovima, koju će koristiti izviđači i mladi tog grada, a čiju izgradnju finansira Gradska uprava i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.