open-navfaktor-logo
search
Najbolji rezultati
Katica: Broj krivičnih djela u kojima učestvuju maloljetnici smanjen je za deset puta
Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u 2023. godini ostvareni su do sada najbolji rezultati u smanjenju maloljetničkog prestupništva u Kantonu Sarajevo.
20.01.2024. u 13:11
get url
text

Kako navode iz MUP-a KS, ovakav napredak je rezultat sistemskog, multisektorskog pristupa koji primjenjuju MUP, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Ovaj pristup uključuje ranu i sistemsku prevenciju primijenjenu kroz sektore obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, te policije.

Prema pokazateljima, 2009. godine zabilježeno je 574 događaja s obilježjem krivičnih djela u Kantonu Sarajevo počinjenih od maloljetnih osoba, broj počinilaca iznosio je 262, a broj izvršilaca recidivista bio je 99. Podaci za 2023. godinu pokazuju da je broj događaja s obilježjem krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba u značajnom padu i zabilježeno ih je 53, broj izvršilaca smanjen je na 49, a broj izvršilaca recidivista na 10.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova KS Admira Katice, broj krivičnih djela u kojima učestvuju maloljetnici smanjen je za deset puta.

- Najbolji način prevencije maloljetničkog prestupništva je da se borimo protiv kriminalnog potencijala mladih ljudi i vidimo da smo u tom poslu bili uspješni. U odnosu na 2009. godinu, u 2023. godini imamo 10 puta manje događaja s obilježjem krivičnih djela u kojima su učestvovala maloljetna lica i sve je manje maloljetnika u kriminalitetu i delinkvenciji. Za ove rezultate najviše možemo zahvaliti ranom prepoznavanju devijantnog ponašanja, i to posebno u obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo. To, s druge strane, dovodi do toga da policija ima manje posla i doprinosi boljem osjećaju sigurnosti svih građana - izjavio je ministar Katica, saopćio je Press KS.

FOTO: Press KS

Na sastanku u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, koji je upriličila resorna ministrica Naida Hota-Muminović, zajedno s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Endom Pavić Pečenković i ministrom unutrašnjih poslova KS Katicom razmatrani su statistički pokazatelji maloljetničkog prestupništva za period posljednjih 15 godina. Evidentno je, kako se navodi, da su rezultati najbolji do sada.

U školama se realizuju različiti programi usmjereni na prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika, a odmah po saznanju da je ugrožen najbolji interes djeteta u školi ili izvan nje, ustanove su dužne poduzeti mjere usmjerene na pružanje odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana.

- Ovi podaci pokazuju da se interresornim djelovanjem profesionalaca mogu smanjiti negativni trendovi koji se pojavljuju u našem društvu. Ovdje govorimo o zaštiti i dobrobiti djece i primjeni dva pravilnika koja su na to usmjerena, a koji podrazumijevaju da profesionalci u obrazovanju prepoznaju faktore rizika i indikatore za nepoželjne oblike ponašanja i u skladu s tim izrađuju individualni plan brige za svako dijete. U takvim situacijama veoma nam je važna saradnja s različitim resorima, prevashodno resorom sigurnosti, odnosno policije, te resorom socijalne zaštite, a po potrebi se angažiraju i stručnjaci iz drugih resora - izjavila je ministrica Hota-Muminović.

FOTO: Press KS

Sistemski, multisektorski pristup kakav se primjenjuje u Kantonu Sarajevo pokazuje pozitivne rezultate, a potvrđuju to i riječi ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ende Pavić Pečenković.

- Prije svega želim istaći važnost saradnje između obrazovanja, socijalne zaštite i MUP-a KS iz razloga što, kroz pravilnike koji su trenutno na snazi i prema dostupnim statističkim podacima, možemo mjeriti pad maloljetničkog prestupništva u našem kantonu. Imajući u vidu takve rezultate, trebamo nastaviti zajednički rad i pospješivati saradnju između obrazovnih institucija, ustanova socijalne zaštite i policijskih uprava, te raditi na edukaciji stručnih kadrova ovih institucija kako bi saradnja bila na još višem nivou - izjavila je ovim povodom ministrica Pavić Pečenković, saopćio je Press KS.

Na sastanku je zaključeno da će se multisektorski pristup ovom pitanju nastaviti i u budućnosti, te unapređivati procedure zaštite, jer društvo u cjelini mora imati nultu stopu tolerancije na nasilje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.