open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Katica nespreman u Skupštini KS: Memić pitala o nasilju u porodici i sigurnosti saobraćaja, nije imao odgovor
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić (NiP) postavila je niz pitanja vezanih za nasilje u porodici i sigurnost u saobraćaju ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici (NiP). Ministar usmeno nije imao odgovor ni na jedno od pitanja.
15.11.2023. u 12:25
get url
text

- Tražim da mi dostavite sve statističke podatke vezano za broj prijava nasilja u porodici u protekle tri godine, kao i informaciju o tome u kom stadiju su ti slučajevi, kako su okončani, koliko izvještaja je dostavljeno Tužilaštvu KS, koji je broj zahtjeva za pokretanje postupka te koji je broj uručenih prekršajnih naloga?

Također, tražim da mi dostavite informaciju o tome šta se tačno dešava kada sud donese odluku o zabrani prilaska. Koje radnje poduzimate da osigurate da se ispoštuje zabrana prilaska? Da li uopće postoji mehanizam? Koji je to? Koje su obaveze policije u tom slučaju i na koji način se to sprovodi?

Koje je aktivnosti MUP KS proveo u protekle tri godine, a po pitanju edukacije uposlenika kada je riječ o nasilju u porodici, kao i po pitanju zaštite žrtava nasilja u porodici - pitala je Memić.

Tražila je detaljno opisivanje poduzetih radnji te koje aktivnosti su planirane u narednom periodu kada je riječ o pomenutoj problematici.

- Koliko ste u proteklih godinu dana zaprimili prijava protiv policijskih službenika i koliko ih je bilo za nezakonite radnje i postupke? Koliko ih je krivično procesuirano, a koliko je pokrenutih disciplinskih postupaka? U kojoj fazi su ti postupci? Koliko je disciplinskih prijava protiv policijskih službenika u proteklih deset godina rezultiralo zastarom i koji su to razlozi zbog kojih je nastupila zastara?

Obećali ste da ćete sigurnost u saobraćaju podići na viši nivo, a nakon što su se u kantonu dogodile saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama. Koje sve preventivne, a i represivne radnje je poduzela Uprava policije? Koji je rezultat provedenih mjera? Šta je plan u daljem radu po pitanju poboljšanja sigurnosti u saobraćaju – nastavila je.

Zamolila je ministra Katicu da ukoliko je u mogućnosti, na neka pitanja odgovori usmeno, te je zatražila da joj na sva dostavi i pismeni odgovor.

Katica je odgovorio sljedeće:

- S obzirom da se u pomenutim pitanjima traže ekzaktni statistički podaci odgovorit ćemo cijelovito u jednom pisanom odgovoru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.