open-navfaktor-logo
search
Kako MUP radi
Katica o ubistvu žene u Sarajevu: Policija će tražiti načina da unaprijedi svoj rad
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je danas o ubistvu Emire Maslan u sarajevskom naselju Alipašino Polje zbog čega je uhapšen osumnjičeni za ovo krivično djelo Anel Bećirović koji je imao zabranu prilaska žrtvi.
15.11.2023. u 12:53
get url
text

On je kazao kako su policijski službenici na raspolaganju 24 sata žrtvama nasilja.

- U konkretnom slučaju je tako bilo. Međutim, vidimo i pored svih tih mjera koje poduzima policija, nažalost, dolazi do ovakvih tragičnih slučajeva – rekao je Katica.

Izrazio je potom saučešće porodici žrtve.

- Mi tokom godine, počev od 2018. godine, imamo statistički od 250 do 300 prijava nasilja u porodici po kojima postupa policija. Tako i u ovom slučaju primjena te zaštitne mjere i primjena te mjere od strane policije teče u svim tim slučajevima tako da se kontaktira sa žrtvom. Ona se odvija prema mjestu prebivlaštva žrtve, a ne počinioca. Imamo i kontakt telefon 24 sata dostupan žrtvama i na taj način ustvari policija postupa. Mogu reći da će u narednom periodu policija tražiti načina da unaprijedi svoj rad - kazao je Katica.

Upitan je čije je ovo propust s obzirom na to da je žrtva ubijena pod mjerom zabrane prilaska.

- Kao što sam rekao, policija sprovodi tu mjeru kontaktom sa žrtvom, stvara se i neki sigurnosni plan po pitanju žrtve, daje se taj neki kontakt koji je dostupan 24 sata i na taj način policija postupa u svim tim slučajevima - naveo je on.

Istraga u ovom predmetu, dodao je, će pokazati još neke činjenice vezane za to.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.