open-navfaktor-logo
search
Facebook vlada
Katica se vratio Tegeltiji, neki nezaposleni, ali spremaju smjenu Vlade KS: Šta rade bivši ministri "šestorke"
Nazivali su se najtransparentnijom vladom, svaki svoj korak objavljivali su na društvenim mrežama, stranicama Vlade i ministarstava. Zbog toga su ih nazivali Facebook vladom. Nekima od njih poput ministra za socijalna pitanja KS Malika Garibije posao ministra je bio prvo zaposlenje, drugi su došli iz realnog sektora, a neki su sa pozicija plaćenim iz budžeta došli na ove pozicije, također na teret budžeta, dok je ministrica obrazovanja Zineta Bogunić bila penzionerka.
04.10.2020. u 21:13
get url
text

Podsjetimo, dužnost premijera prethodne Vlade obnašao je Edin Forto, član Naše stranke i dugogodišnji direktor NEXE grupe.

Bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo 2014. i 2018. godine, te je bio i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije u mandatu 2014 – 2018. godina. Forto trenutno vrši funkciju političkog direktora Naše stranke.

Amela Sofić bila je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, a nju je na ovu poziciju imenovala Demokratska fronta.

Sofić je specijalizirala 2000. godine na Institutu za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Na Odjelu za UZ, CT i RTG Kantonalne Bolnice u Travniku radila je do 2004. kad je prešla na Institut za radiologiju KCUS-a na Odjel za probavnu dijagnostiku.

Bivša ministrica zdravstva sada je zaposlena u JU Opća bolnica "Abdulah Nakaš" kao doktor nauka, specijalista radiologije.

Amel Kovačević bio je ministar finansija Kantona Sarajevo a imenovan je na prijedlog Naroda i pravde.

Prije imenovanja za ministra, Kovačević je bio direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Bosna Bank International (BBI).

Kovačević je prije nekoliko mjeseci nastavio karijeru u Tirani, u United Bank Of Albania (UBA) kao glavni izvršni direktor. Većinski vlasnici BBI-a i UBA-i su isti. 

Ismir Jusko je smjenom prethodne Vlade Kantona Sarajevo samo promijenio kabinet, te je umjesto Ministarstva za boračka pitanja KS preuzeo rukovodstvo Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Inače, Jusko je na ove pozicije imenovan kao kadar SBB-a.

Glumac Mirvad Kurić bivši ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo vratio se svojim ranijim glumačkim radnim obavezama. Zaposlen je u Javnoj ustanovi Narodno pozorište.

Bivšem ministru za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Maliku Garibiji imenovanje na poziciju ministra bilo je ujedno i prvo radno iskustvo, te je obnašajući funkciju ministra "odrađivao" pripravnički, kako su mu često spočitavali u javnosti. 

Inače, Garibija je nosilac liste kandidata SDP-a za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na predstojećim Lokalnim izborima.

Garibija ovih dana, kako je objavio na Facebooku, sa bivšim kolegama ministrima Harisom Bašićem i Srđanom Mandićem, te zastupnikom Damirom Marjanovićem radi na izradi programa i mjera nove Vlade KS, nakon najava da će aktuelna biti smijenjena.

Lejla Brčić, bivša ministrica pravde u Kantonu Sarajevo ranije je bila zaposlena u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, gdje se i vratila nakon prestanka rada u ministarstvu.

Brčić je, prema podacima stranice anticorrupiks, zaposlena kao rukovodilac Sektora općih, pravnih i kadrovskih poslova u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Brčić je ranije bila i kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo.

Zineta Bogunić ranije je bila direktorica Osnovne škole Čengić Vila I, nakon čega je penzionisana. Stranka Narod i pravda ju je kao stručnjakinju iz oblasti obrazovanja imenovala za ministricu obrazovanja Kantona Sarajevo. Bogunić se nakon rada u ministarstvu vratila svom penzionerskom životu.

Admir Katica, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je nakon smjene Vlade, pronašao novi-stari posao.

VEZANI TEKST - Bivši NiP-ov ministar Admir Katica vratio se da radi kod Milana Tegeltije

Naime, Katica se vratio na mjesto šefa Kabineta predsjedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije.

On je upravo sa pozicije šefa Tegeltijinog kabineta imenovan za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a na prijedlog Naroda i pravde.

Damir Filipović, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na ovu poziciju došao je kao kadar SDP-a.

Filipović je prije imenovanja za kantonalnog ministra bio zaposlen u BH Pošti u Odjeljenju za pravne, kadrovske i opće poslove gdje se, kako je potvrdio za Faktor, vratio nakon smjene Vlade KS.

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Kantonu Sarajevo aktuelni je kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo i sa kolegama, kako je objavio Malik Garibija, radi na planovima i programu, ukoliko dođe do smjene aktuelne Vlade KS.

Haris Bašić, bivši ministar privrede KS, trenutno nije zaposlen, u ime Naroda i pravde član je radne grupe i radi na izradi programa novog sastava Vlade KS i programskih ciljeva.

Bašić je od 2015. do 2018. godine bio je ambasador BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni ambasador BiH za Litvaniju i Latviju.

Bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta trenutno je zaposlen u jednoj privatnoj kompaniji. Ranije je 11 godina kao uposlenik Agrokorovog koncerna obavljao poslove direktora društva Velpro, kao i izvršnog direktora i člana uprave Konzuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.