open-navfaktor-logo
search
Kad će biti nabavljen
Katica: Uspostava helikopterske jedinice imat će prvorazredan značaj za Kanton Sarajevo
Uspostava helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je projekt koji prevazilazi potrebe samog ministarstva i imat će prvorazredan značaj za ovaj kanton.
23.04.2023. u 10:06
get url
text

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica, riječ je o višenamjenskoj letjelici, specijaliziranoj za polivalentno funkcioniranje (prevoz bolesnika i ranjenika, gašenje požara, spašavanje iz vode, spuštanje u minska polja, dostava različitih vrsta pomoći, operativni policijski zadaci, kontrola kritičnih tačaka u saobraćaju, izviđanje iz vazduha, spašavanje u planinskim predjelima, prevoz putnika i slično.).

Po svojoj prirodi projekt je višefazni.

Katica navodi da su u toku završni pregovori u vezi sa kupovinom zemljišta za izgradnju hangara, lokacijski u okolini Aerodroma Sarajevo. Kupovina zemljišta i idejni projekat za izgradnju hangara treba da budu završeni u tekućoj godini.

- Uspostava helikopterske jedinice je također poodmakla i kandidati treba još samo da završe zdravstvene preglede i moći će se pristupiti odabiru. Ne treba ni naglašavati da su kriteriji za odabir pilota i automehaničarskog osoblja veoma veoma visoki, a testiranja su provodile osobe koje su renomirani stručnjaci u svojim oblastima. Zatim će uslijediti odabir akademije u koju će najbolji kandidati biti upućeni na školovanje - ističe ministar.

Kako u otvorenom postupku javne nabavke višenamjenske letjelice niti jedna ponuda nije ugovornom organu bila prihvatljiva, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ugovorni organ će ponovo krenuti u proces nabavke, a što treba da se realizira u maju tekuće godine. Katica kaže da će Ministarstvo uložiti maksimalne napore kako bi ugovor sa dobavljačem mogao biti potpisan u tekućoj godini.

- Kao što je već i poznato, Vlada Kantona Sarajevo donijela je elaborat o provođenju aktivnosti koje treba realizovati radi uspostave Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U Ministarstvu unutrašnjih poslova KS postoji čvrsto i nepokolebljivo stanovište da će ovaj projekat biti uspješno završen - zaključio je Katica u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.