open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Katolici širom svijeta danas slave Uskrs
Katolici u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan koji se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.
09.04.2023. u 08:03
get url
text

Proslavi Uskrsa prethodi post, a sam blagdan se inače proslavlja u crkvama uz molitve, svete mise, čiji vrhunac predstavlja pričešće. Po običaju katolici u BiH najprije odlaze na uskršnju misu, a zatim se okupljaju u svojim kućama s porodicama kako bi jeli blagoslovljenu hranu, koja se najčešće sastoji od šunke, jaja, hljeba i mladog luka.

Posebnu pažnju posvećuju farbanju kuhanih kokošijih jaja koje onda dijele sa svojom prijateljima i komšijama.

Među starijim običajima koji je ostao do danas je i tucanje jaja kada svatko izabere po jedno, a pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo nakon što se jaja jedno u drugo udare vrhovima.  

Inače, blagdan Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Danas se on slavi u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, to znači da blagdan Uskrsa može pasti samo unutar tog vremena.

Porijeklo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranog naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Slaveći Kristovo uskrsnuće, vjernici slave pobjedu dobra nad zlom, ljubav nad mržnjom, slave vječni život koji im je Bog darovao. Neka svima vama koji slavite Uskrs donese mir u vaše domove, sreću vama i vašim porodicama, neka Uskrs bude poticaj da činite dobra djela prema svojim bližnjima, ljudima koji vas okružuju i zajednici u kojoj živite.

Redakcija portala Faktor želi sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.