open-navfaktor-logo
search
Komisija
Katolička crkva u Prnjavoru proglašena nacionalnim spomenikom BiH
Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Anđelina Ošap Gaćanović i članovi Faruk Kapidžić i Zoran Mikulić donijeli su jučer odluku o proglašenju Katoličke crkve Sv. Ante Padovanskog, općina Prnjavor, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
18.10.2022. u 15:20
get url
text

Članovi Komisije razmatrali su i usvojili izmjenu i dopunu za ranije donesenu odluku za historijsku građevinu – Cekovića kuću na Palama. Izmjena i dopuna navedene odluke odnosi se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem ovog nacionalnog spomenika.

Na protekloj sjednici prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je 37 odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Članovi Komisije su nakon valorizacije dobara, donijeli negativne odluke s obzirom na to da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Od danas, predsjedavajući Komisije je Zoran Mikulić na period od deset mjeseci, po sistemu rotacije, saopćila je Komisija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.