open-navfaktor-logo
search
Sve na jednom mjestu
Kavalec o novoj ambulanti: Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju uzimali su godišnji odmor zbog pregleda
Od ponedjeljka, 10. aprila u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu bit će otvorena dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu" za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju.  
09.04.2023. u 08:13
get url
text

Ova dodatna ambulanta pružat će mogućnost više pregleda istovremeno koje inače nije moguće uraditi na jednom mjestu, te će olakšati ljekarske (specijalističke) preglede djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, koji su, prema riječima Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", najčešće veliki stres i napor za njih i njihove roditelje i staratelje.

- Ono na čemu Udruženje "Dajte nam šansu" radi jeste da unutar postojećeg sistema, koji je, moram priznati, prilično loš kada pričamo o populaciji porodica koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, mijenja i reorganizira stvari koje je moguće. Jedna stvar koja je odjeknula i ono što je meni lična satisfakcija i Uduženju "Dajte nam šansu" jeste da su roditelji presretni i da ne vjeruju da će se od ponedjeljka otvoriti dodatna ambulanta za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju u Općoj bolnici – govori Ines Kavalec na početku razgovora za Faktor.

VEZANI TEKST - Od ponedjeljka u Općoj bolnici dodatna ambulanta za osobe sa poteškoćama u razvoju

Pojasnila je i odakle ideja da se otvori dodatna ambulanta.

- Živim 20 godina taj život različitosti i ponukana sam ličnim iskustvom, a i profesionalnim radom koji traje više od 10 godina sa roditeljima koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju i koji su godinama ukazivali da im je to ogroman stres. Da biste, naprimjer, samo odveli dijete sa poteškoćama u razvoju da izvadi krv je teško, jer dosta djece to vrlo teško prihvati, ili čak roditelji ne uspiju izvaditi krv, jer su djeca agresivna, oni ne razumiju naloge i onu vrstu komunikacije koja je potrebna da bi se izvršio takav pregled.

Prije mjesec dana, pred Dan žena, što je i simbolično za ovu priču, zakazali smo sastanak sa resornim ministrom zdravstva, prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, zastupnicom Fatimom Gavrankapetanović i direktorom KJU Domovi zdravlja Sarajevo dr. Abelom Baltićem na temu kako se može pokrenuti otvaranje dodatne ambulante. Na to je prof. dr. Gavrankapetanović rekao da to nije nikakav problem, da ne trebaju dodatna sredstva, što je važno naglasiti, nego je potrebna dobra reorganizacija unutar postojećeg sistema Opće bolnice. Prije četiri dana sam bila na sastanku u Općoj bolnici sa timom koji će činiti tim dodatne ambulante i, evo, zvanično od ponedjeljka će roditelji imati tu mogućnost – govori Kavalec.

Ambulanta "Sve na jednom mjestu", kako dalje govori, je namijenjena za više ljekarskih pregleda kada ih je potrebno istovremeno uraditi. Ona nije namijenjena za tretiranje prehlada, upale grla i sličnog.

- Da bi dijete sa poteškoćama u razvoju, naprimjer, dobilo stomatološku uslugu, većina njih se mora uspavati, bez obzira na to da li se vrši samo pregled, popravak ili vađenje zuba, što znači da moraju dostaviti sve nalaze kao da idu na operaciju. Dakle, od vađenja krvi, rendgena pluća, pregled neuropedijatra, EKG, a to je sigurno nekih šest-sedam ljekara i to znači odlazak od mjesta do mjesta. Vjerujte da roditelji da bi to uradili, kažu, evo citirat ću: "Nama je sada potreban godišnji odmor, najmanje tri mjeseca da dođemo sebi".

To je jako stresno. Upravo će dodatna ambulanta pružiti takvu vrstu usluge, sve na jednom mjestu. Ukoliko roditelj treba usluge koje sam pobrojala, sve će ih dobiti na jednom mjestu. Zadržat će se možda sat ili sat i po i dobit će konačne nalaze i mišljenja ljekara, što je za roditelje ogromna stvar. Treba naglasiti da ovo nije samo podrška djetetu, koje će doživljavati manje stresa, već i ogromna podrška za roditelje koji svakako cijeli život biju bitku kada je ova populacija u pitanju – zaključuje direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.