open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuća situacija
Kavalec: Pandemija koronavirusa nije jedina pandemija koja je prisutna u BiH
Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da je teška nego je i veoma zabrinjavajuća, što je bio i jedan od razloga nedavne posjete generalne sekretarke OSCE-a Helge Marie Schmid, kao i drugih međunarodnih dužnosnika, kazala je u intervjuu za Fenu šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.
12.12.2021. u 09:38
get url
text

Kako je naglasila, porast i učestalo korištenje nacionalističke i zapaljive retorike odmaže BiH u postizanju postavljenih ciljeva, a ako se malo razmisli, dodala je, pandemija koronavirusa nije jedina pandemija koja je trenutno prisutna.

- Svjedoci smo sveprisutne retorike podjela i zapaljivog rječnika i možda nam treba vakcinacija protiv takvog ponašanja. U ove dvije godine koliko sam ovdje, od građana sam čula da su veoma razočarani činjenicom da dužnosnici koji obnašaju javne funkcije nisu fokusirani na rješavanje konkretnih problema - podvukla je Kavalec.

VEZANI TEKST - Ambasadori o odluci NSRS-a: Nastavak kretanja ovom slijepom ulicom prijeti stabilnosti BiH i regiona

Za nju je zapanjujuća količina cinizma koju je imala priliku uočiti kod nekih političara i koji su toliko fokusirani na njihove uske političke interese, umjesto da se fokusiraju na konkretne probleme.

- Na primjer, zašto građani BiH nemaju pristup QR kodu kako bi mogli dokazati da su vakcinisani i što bi im omogućilo da mogu slobodno putovati u Evropu, zašto se politički lideri ne mogu dogovoriti oko nečeg toliko jednostavnog što bi poboljšalo životnu situaciju svih građana ove zemlje - navela je Kavalec.

Izdvojila je i primjer nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH kako bi odgovorili na prirodne katastrofe poput požara, klizišta ili poplava i tako pomogli građanima.

Također, dodala je, Predsjedništvo BiH ne može postići dogovor da se država uključi u narednu rundu PISA istraživanja kako bi se ocijenio kvalitet obrazovnog sistema te unaprijedio kvalitet školovanja za svu djecu u BiH.

To su samo neke od tema oko kojih se građani slažu da bi političari trebali staviti fokus, kaže šefica Misije OSCE-a u BiH, jer im zbog toga i plaćaju poreze te bi javni novac trebalo trošiti na ono što je javno dobro, a ne na dizanje tenzija i političke sukobe.

VEZANI TEKST - Građani BiH još će pričekati na jedinstveni Covid-pasoš: Odluke još nema, evo šta se čeka

Upravo to su stvari koje zagovara OSCE i poziva na povratak potpune funkcionalnosti državnih institucija kako bi radili za dobrobit građana koji ustvari i finansiraju te institucije kroz plaćanje poreza.

Podsjetila je da je generalna sekretarka Schmid tokom posjete BiH pozvala na dijalog, razgovore i pomirenje te uklanjanje zapaljive retorike podjela te da se vrati fokus na rješavanje konkretnih problema poput rada na eliminaciji korupcije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen je 9. decembra i to je bila prilika da se ukaže na važnost borbe protiv te pošasti, a to je i oblast u kojoj je OSCE prilično aktivan.

Tokom posjete BiH, Schmid je naglasila potrebu inkluzivnog obrazovanja, unapređenja obrazovanja uopće te osiguranja pristupa svima obrazovanju, ali je i ukazala na potrebe očuvanja mira i stabilnosti.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec se osvrnula i na aktuelne razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva koji su se intenzivirali u posljednjih nekoliko mjeseci, podsjećajući da je fokus Misije već neko vrijeme bio na unapređenju integriteta izbornog procesa u BiH.

- Nažalost, vidimo da građani gube povjerenje u izborni proces, a on predstavlja temelj demokratije. Tako da smo zajedno sa ODIHR-om (Ured za demokratske institucije pri OSCE-u), koji je nadgledao izborni proces u četiri ciklusa, predstavili čitav set ozbiljnih preporuka kako bi se unaprijedili integritet, kvaliteta i transparentnost izbora u BiH - kazala je.

VEZANI TEKST - Tako je Čović obećao: Promjene Ustava i Izbornog zakona želimo iskoristiti da dobijemo svoj entitet

Ti prijedlozi su prezentirani i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona Parlamentarne skupštine BiH, a OSCE-a stoji na raspolaganju svim zakonodavcima kojima je u interesu da se te izmjene usvoje i primjene.

Kavalec kaže da se ne radi o izmjenama koje je teško implementirati jer su u skladu s međunarodnom praksom, ali pitanje je samo da li postoji dovoljno volje da se te izmjene usvoje i da se postigne dogovor između političkih stranaka da je to najbolje za budućnost BiH.

Zahvalila je Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama koji su intenzivirali razgovore o toj temi te je izrazila nadu da će oni uroditi plodom.

Kaže i da postaji opravdan strah da se neće postići dogovor oko izmjena izbornog zakonodavstva, ali nadu daje činjenica da je ipak postignut dogovor o pitanju Grada Mostara, u kojem nije bilo moguće organizirati izbore 12 godina.

- To pokazuje da je promjena moguća, da je dogovor moguć, a s naše tačke gledišta izborni proces treba biti sveobuhvatan kako bi bio i uspješan zato smo i zagovarali da u njega budu uključeni predstavnici svih političkih partija - kazala je Kavalec.

VEZANI TEKST - Eric Nelson: BiH zaostaje za komšijama u borbi protiv korupcije; Matt Field: Korupcija je ubica

Dogovor je moguć, kaže, ali bit će potrebna želja za postizanjem kompromisa i spremnosti za preuzimanje rizika. Svjesna je da mnogi bh. političari oklijevaju preuzeti rizik, ali rad za dobrobit građana je uvijek dobar.

U međuvremenu, OSCE će raditi s CIK-om i pomoći druge reforme koje ne podrazumijevaju promjene zakona, a koje mogu poboljšati integritet izbornog procesa. Trenutno se implementira projekat kojim bi se omogućila elektronska registracija birača, političkih partija i biračkih odbora.

- To su veoma praktične i logične promjene koje mogu poboljšati izborni proces. Također, radimo s tužiocima koje organiziramo zajedno s izbornim dužnosnicima kako bi se poboljšalo procesiranje izbornih prevara - pojasnila je Kavalec.

Sve te promjene ne zahtijevaju izmjenu zakona, ali najbolje rješenje bi bilo vidjeti sveobuhvatnu izbornu reformu koja bi bila usaglašena između predstavnika svih političkih partija, zaključila je u intervjuu za Fenu šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.