open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Kavazović: Najvažnije je sačuvati mir, niko nam nije preči od naših komšija
Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena, Derek Chollet, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, sastao se danas s predstavnicima vjerskih zajednica u BiH, nakon čega je istaknuto da mir nema alternativu.
16.11.2021. u 14:50
get url
text

Sastanku su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, biskup Tomo Vukšić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, a razgovorima je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović najvažnijim je ocijenio očuvanje mira u BiH, dodajući da svi trebaju raditi u tom smjeru i prijatelji zapadnih zemalja, ali i ljudi iz BiH.

- Kada imamo mir i znamo da niko taj mir neće narušiti, onda je potrebno otvoriti dijalog među liderima da razgovaraju o interesima države i naroda koji u njoj žive. To smo kazali danas svi i nadbiskup i Finci, to je poruka koju smo poslali - dodao je Kavazović.

Izrazio je bojazan da se ide ka ugrožavanju mira i upozorio da će, svi oni koji svojim postupcima i riječima doprinose tome, biti odgovorni te je pozvao da na zaustavljanje takvih aktivnosti i retorike, dodajući da "smo jedni drugima najpreči i niko nam nije preči od naših komšija".

Mišljenja je da povratnicima zasigurno najteže zbog čega smatra da svi trebaju imati odgovornost prema svim ljudima u BiH, a posebno prema manjinskim zajednicama te njihov život učiniti sigurnim, da žive i rade u miru i ne dozvoliti da im se bilo šta dogodi.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je da su na sastanku razgovarali o stanju u BiH te su razmotrene mogućnosti BiH jer je "očito da mi sami nemamo rješenje".

- Problem je što često stranci od nas očekuju prijedloge rješenja, a da ih imamo ne bismo došli u ovu situaciju. Potrebno je izaći iz krize i preživjeti izbore 2022. godine, a potom u smirenoj atmosferi pristupiti izmjeni Ustava i Izbornog zakona - podvukao je.

Naglašava da su prema važećem Izbornom zakonu održani izbori 2010., 2014. i 2018. godine te je dodao da ako su tri izborna ciklusa mogla biti održana po tim pravilima, zašto ne bi mogli biti i izbori naredne godine, a potom sve uraditi kako treba u miru.

Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyja Blinkena, Derek Chollet, trebao bi se danas susreti i s članovima Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.